снимка: Ройтерс

 Фондация „Отворено общество“ на американския милиардер с унгарски произход Джордж Сорос обяви, че ще затвори своя офис в Будапеща и ще премести дейността си в германската столица Берлин. Според организацията причината е все по-репресивната политическа и законодателна среда в страната.

Унгарският премиер Виктор Орбан отправя срещу Сорос редица обвинения и планира да засили законодателнните мерки срещу неправителствени организации (НПО) в рамките на проектозакона, наречен „Спрете Сорос“.

„Правителството на Унгария очерни и изопачи нашата дейност, потискайки гражданското общество в името на политическите си ползи, използвайки безпрецедентни в историята на Европейския съюз тактики“, заяви президентът на „Отворено общество“ Патрик Гаспар в изявление, цитирано от Ройтерс. 

В понеделник един от министрите в новото унгарско правителство на Орбан, който по-рано миналия месец беше преизбран на поста министър-председател, заяви, че Унгария ще подсили проектозакона срещу неправителствените организации.

Продължението на материала четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase