Снимка: архив, Reuters

Британски учен каза пред възобновеното разследване за внезапната смърт през 2012 г. на издайника от руската мафия Александър Перепилични, че в стомаха му не са намерени растителни отрови, предаде Ройтерс.

Четиридесет и четири годишният Перепилични бе намерен мъртъв край луксозното си жилище в Уейбридж, графство Съри, през ноември 2012 г., след джогинг. Внезапната смърт на руснака, поискал убежище в Обединеното кралство през 2009 г., както и оказаната от него помощ за разследване в Швейцария за руска схема за пране на пари, породиха подозрения, че той е убит.

На подновеното вчера разследване Моник Симъндс, учен от ботаническите "Кю гардънс" бе попитана дали е открила растителни отрови в изследваните от нея проби от стомаха на руснака. Тя отговори отрицателно, но отбеляза, че в стомаха е имало други вещества, които не са били идентифицирани.

При предишното предварително разследване бе установено, че в стомаха на Перепилични са намерени следи от рядка силна отрова, добита от растението жълт жасмин (Gelsemium sempervirens), разпространено в Централна Америка, предаде Ройтерс.

Справка в уебсайта zona-zdrave.com сочи, че жълтият жасмин е много красив, но може да бъда много опасен. Гелсаминът, основният алкалоид, който се съдържа предимно в цветовете и корените на растението, има седативен ефект върху централната нервна система, водещ до вцепенение. При остра интоксикация настъпва замъгляване на съзнанието, парализа и накрая кома. В малки дози гелсаминът се използва като хомеопатично средство.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase