Снимка: Архив, БТА

Месец след отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал, поставило Солсбъри в центъра на международен водовъртеж, животът в елегантния британски град бавно се връща към обичайния си ход, предаде Ройтерс.

Макар градският център да е много по-оживен, отколкото в дните, след като Скрипал и дъщеря му бяха намерени в безсъзнание на пейка до мол, последиците от случилото се все още се усещат.

След Великденския уикенд вчера улиците бяха изпълнени с местни жители и с туристи на обиколка из средновековния град в Югозападна Англия, възползващи се от пазарния ден и безплатния паркинг.

Британското министерство на вътрешните работи заяви, че рискът за населението е минимален, но засиленото полицейско присъствие остава, както и препоръката на властите към посетителите на ресторанти и барове да почистват вещите си с препарат и мокри кърпички.

В града, чиято икономика разчита до голяма степен на туризма, се появиха опасения, че страхът от заразяване и силното полицейско присъствие ще отблъснат туристите.

Според жителите на Солсбъри ежедневието не е както преди. Голяма част от града остава недостъпна както за пазаруване, така и за разходка. Търговци на пазара и в търговския център Молтингс, близо до който бяха открити в безсъзнание Сергей и Юлия Скрипал, казват, че бизнесът им е силно засегнат.

Правителството предложи компенсационен фонд от 1 милион лири (1,4 млн. долара), с които да бъде подпомогнати пострадалите търговци и фирми, а местен парламентарист отправи послание, че град Солсбъри остава отворен за бизнес, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase