Снимка: архив, Reuters

Словашкият министър на вътрешните работи Роберт Калиняк обяви днес, че подава оставка, предаде Ройтерс.

Калиняк, който е близък политически съюзник на премиера Роберт Фицо от неговата социалдемократическа партия "Смер" ("Посока"), отстъпи пред исканията на един от по-малките партньори в управляващата коалиция - партията "Мост-Хид" ("Мост") - на фона на политическата криза, избухнала в страната след убийството на разследващия журналист Ян Куциак и неговата годеница.

Още по темата

"Важно е да бъде запазена стабилността, затова реших да подам оставка като вицепремиер и вътрешен министър", обяви той на пресконференция.

Очаква се днес партия "Мост-Хид", която представлява унгарското етническо малцинство в Словакия, да реши дали ще остане в управляващата коалиция.

Убийството на разследващия журналист Ян Куциак, който разследваше случаи на измама, в които са били замесени бизнесмени с политически връзки, подхрани обществения гняв от несекващите твърдения за корупция и тласна правителството към колапс.

Смята се, че на най-големите улични протести в Словакия след падането на комунизма през 1989 г. в петък в столицата Братислава са се събрали 50 000 души, а хиляди в други градове. Те настояваха за оставка на кабинета на Фицо и пълно разследване на смъртта на Куциак, пише БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase