Снимка: архив, Reuters
fallback

Започна първото петчасово всекидневно хуманитарно примирие в Източна Гута по инициатива на Русия. Нощта в последния бастион на сирийските бунтовници в района на столицата Дамаск е преминала като цяло спокойно, предадоха световните агенции, като се позоваха на Сирийския център за наблюдение на правата на човека.

По-рано руското министерство на отбраната обяви, че всеки ден в Източна Гута ще има прекратяване на огъня между 9 и 14 ч. (и българско време). Ще бъде създаден хуманитарен коридор, който да позволи на цивилните да напуснат района.

Oще по темата

Наблюдателният център - неправителствена мониторингова организация, която работи във Великобритания и разполага с широка мрежа от информатори в Сирия - съобщи, че нощта в Източна Гута като цяло е преминала спокойно. Тази констатация бе потвърдена от кореспондент на Франс прес в Дума - най-големия град в бунтовническия анклав.

Дума е била подложена на кратък артилерийски обстрел точно преди влизането в сила на петчасовото прекратяване на огъня, допълни наблюдателният център.

В събота Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, настояваща за незабавно 30-дневно хуманитарно примирие в Сирия. То обаче не важи за терористични групировки като бившия клон на Ал Кайда Джебхат ан Нусра (Фронт на победата) и "Ислямска държава".

Според интерпретацията на Русия и Иран - основните съюзници на сирийския президент Башар Асад, примирието не се отнася и за водещите бунтовнически фракции в Източна Гута. Това са ислямистките групировки Джаиш ал Ислам (Армия на исляма) и Файлак ар Рахман (Легион на Всемилостивия).

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

53

Факт!

преди 6 години

Скъпи българи замислете се искате ли да сте в един союз с французи англичани и германци които защитават ислямисти и не.ри!Искате ли да им работите и да плащате за изхранването на колониите им!

52

Анонимен

преди 6 години

На видео в тубата гледам как руски спецназовец, облечен в "Ратник", лови с ръка куршум, изстрелян от пистолет от има-няма 10 метра.

51

Анонимен

преди 6 години

Какви ти 100-200 загинали американци? В западната преса се пише за 2 000 загинали.

fallback