Снимка: Reuters
fallback

Седемдесет души, арестувани за участие в антиправителствените протести в Иран, бяха освободени, след като парламентът проведе специално заседание за демонстрациите, предаде ДПА.

"Тази тенденция (на освобождаване) би трябвало да продължи", освен в случаите, които включват подстрекатели и хулигани, каза генералният прокурор на Техеран Абас Джафари-Долатабади.

Една от главните теми на специалното заседание на парламента, свикано от депутати реформатори, е била свързана с това да се осигури на задържаните демонстранти, особено студентите, приемлива правна помощ и преглед и незабавно да се поправят арести, сметнати за "грешка".

Oще по темата

"Не искаме правата на хората да се нарушават, защото са отправяли критики", заяви говорител на председателя на парламента Али Лариджани.

Той каза, че няма да се проявява никакво разбиране към хулиганите и те трябва да бъдат изправени пред съда.

По думите му иранските власти трябва да предадат пълни доклади за причините за протестите и за броя на арестуваните.

"Правителството трябва да включи позициите на протестиращите в дневния ред и внимателно да ги прегледа", каза говорителят.

Досега няма официални данни за броя на арестуваните демонстранти. Според повечето оценки те са между 1000 и 1800, от които 100 студенти. Двайсетина души са убити при размириците.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

Анонимен

преди 6 години

Жалко! Олимгоффрените на свобода са вредни.

2

Анонимен

преди 6 години

2000 души няма да стигнат дори за стачка в Иран, камоли за майдан. Правилата там са различни. Докато в украйна някой може да забрани на полицията да не бие апашите, то това никой няма да го направи в една интелигентна държава като Иран.

1

анонимен

преди 6 години

искам светски киран на шах реза пахлави

fallback