Снимка: БТА
fallback

Ръководителят на Революционния съд в Техеран предупреди, че на арестуваните протестиращи в Иран може да бъдат наложени смъртни присъди, предаде Асошиейтед прес, като се позова на агенция Тасним.

Муса Газанфарабади каза, че "очевидно едно от обвиненията може да бъде "водене на война срещу Бог".

В Иран това е престъпление, за което се налага смъртно наказание, отбелязва АП.

Газанфарабади каза, че някои протестиращи ще бъдат изправени скоро пред съда по обвинения, че са действали срещу националната сигурност и нанасяне на щети на обществена собственост. Участието в митинги, които не са разрешени от вътрешното министерство, е незаконно, подчерта той.

Иранският Революционен съд разглежда дела по обвинения за сваляне на правителството, посочва АП, цитирана от БТА.

Oще по темата

Близо 450 души са били арестувани от събота в иранската столица Техеран, засегната по-слабо в сравнение с малки градове от сегашното протестно движение в страната срещу икономическите трудности и срещу властта, предаде междувременно Франс прес.

"Двеста души бяха арестувани в събота, 150 в неделя и около 100 - в понеделник", съобщи заместник-префектът на Техеран Али-Асгар Насербахт пред агенция ИЛНА.

Едва няколкостотин души се опитаха през последните три дни да демонстрират в столицата, но в много градове в провинцията избухна насилие от началото на протестите, които започнаха в четвъртък във втория по големина ирански град, Машхад.

Ситуацията в Техеран е по-спокойна от предишните дни, посочи Насербахт. Той отбеляда, че базата "Сарола" на елитния Корпус на гвардейците на Ислямската революция, отговарящ за сигурността на столицата при размирици, не е била потърсена за намеса и в момента в иранската столица действат само силите на реда.

"Няма да позволим по никакъв начин Техеран да няма сигурност и занапред", подчерта генерал Есмаил Косари, заместник-командващ базата "Сарола", цитиран от държавната телевизия. Той предупреди, че "ако нещата продължат по същия начин, управляващите ще вземат решения, за да се сложи край на това."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

51

Анонимен

преди 6 години

По - добре да екзекутират 200, отколкото да умрат милиони, а други милиони да се отправят към Европа. Подкрепата към агресивните протестиращи в Иран е опит да се отвори нова вълна на миграцията към ЕС. Това трябва да е някакво наказание за европейците за това, че не гласуваша за една резолюзия в ООН тея дни. Европеец, подкрепящ цветна революция в Иран трябва да е много неумен европеец.

50

до ширлиц

преди 6 години

И аз за това си мечтая.Чалмасони ислямски мъжаги да управляват България.Време е да приемем исляма във сърцата си.Алах АКАБАР.И веднага забрана на свинското в България.

49

Щирлиц

преди 6 години

Силните държави,където има силен дух и единство,пречат на запада.Иранците показват на ненаситните дем/оно/кратизатори,как се брани народ и държава.Дай Боже и у нас да има един ден такива управници.

fallback