Снимка: БТА
fallback

Полицай е бил застрелян по време на протести в Иран и трима са били ранени, каза днес полицейски говорител, предаде Ройтерс. Това е първото съобщение за убит служител на реда, откакто започнаха антиправителствените демонстрации миналата седмица.

"Нарушител на обществения ред се възползва от ситуацията в град Наджафабад и стреля по полицейските сили с ловна пушка. В резултат на това трима бяха ранени, а един бе убит", каза Саид Монтазер ал Махди, цитиран от иранската държавна агенция.

Не се уточнява кога е станал инцидентът.

Американският президент Доналд Тръмп заяви по-рано днес, че е дошло "време за промяна" в Иран след насилието от последните дни по време на най-големите протести срещу властта след 2009 г., съобщиха Франс прес и Асошиейтед прес.

"Иран се проваля на всяко равнище, въпреки ужасната сделка, сключена с тях от правителството на Обама. Великият ирански народ е репресиран от много години. Те са гладни за храна и свобода. Богатството на Иран е заграбвано, наред с човешките права. ВРЕМЕ ЗА ПРОМЯНА!", написа Тръмп в Туитър.

Протестите, предизвикани от повишаването на цените на някои стоки, започнаха в четвъртък във втория по големина ирански град Машхад и обхванаха след това други населени места.

Откакто Тръмп встъпи в длъжност, Иран е трън в очите на американското правителство, което не спира да критикува регионалните амбиции на Техеран, участието му в конфликтите в Сирия и Йемен и програмата му за балистични ракети, отбелязва Франс прес.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху приветства днес антиправителствените протести в Иран, но нарече "смехотворни" явните обвинения на Техеран, че Израел стои зад демонстрациите, предаде Ройтерс.

Продължаващите пет дни протести са най-голямото предизвикателство, което съставеното от духовници ръководство на ислямската република е виждало след броженията от 2009 година. Най-малко 13 души загинаха при сблъсъци между демонстранти и органите на реда.

"Пожелавам късмет на иранския народ в търсенето на свобода", каза Нетаняху във видео, публикувано на страницата му във Фейсбук. "Смелите иранци излизат масово на улиците. Те искат свобода. Искат справедливост. Искат основни свободи, каквито са им отказвани от десетилетия. Злият режим на Иран пилее милиарди долари за разпространяване на омраза", заяви той.

Иранският президент Хасан Рохани бе цитиран днес от държавни медии да прави изявление, в което видимо обвинява заклетите врагове на Иран, САЩ и Израел, че внасят смут, защото не могат да понесат успехите на Иран на геополитическата сцена. "Не очаквате ли от тях да потърсят отмъщение? Не мислите ли, че ще провокират някои хора", каза Рохани на среща с депутати.

Той обаче каза още на извънредна среща по сигурността, че би било грешка да се гледа на протестите, разтърсващи страната, просто като на чужда конспирация, предаде ДПА.

Нетаняху нарече намеците на Рохани "не просто неверни, а смехотворни".

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

78

Анонимен

преди 6 години

До до 86 от славянин"Руско-иранската касапница в Сирия"А българското оръжие намерено при ислямистите и то ли е руско бе нахален ***?

77

Ба го у Тръмпа,

преди 6 години

оценил иранския народ като велик, а е забравил как твърдеше за по-по-най великия американски. То американски народ няма , само каша от ***, латиноси и нахални англоси.

76

Анонимен

преди 6 години

Ох и в Иран се пръкнаха "демократични сили". Нова поле за изява на САЩ. Те не могат да съществуват ако не разпалват войни.

fallback