Снимка: Reuters
fallback

Рекордни снеговалежи и вълна от полярен студ парализираха редица северни американски щати, предаде Франс прес.

В Синсинати в щата Охайо от студ почина бездомник на автобусна спирка. Температурата в този северен американски щат е минус 10 градуса по Целзий през деня, а нощем пада до минус 15 градуса.

В Майнът в Северна Дакота температурата спада до минус 21 градуса по Целзий. Хората се оплакват, че от студ ги боли дори когато дишат. Градът е буквално парализиран и никой не смее да излиза.

В щата Ню Йорк губернаторът Андрю Куомо предупреди, че студената вълна може да продължи до 2 януари. Очаква се от утре в щата температурите да паднат до минус 40 градуса по Целзий.

Студената вълна се придружава от рекордни снеговалежи на места. В град Ери, недалеч от Ниагарския водопад, паднаха 1,5 метра сняг за 48 часа. Властите обявиха извънредно положение, за да мобилизират тежка техника, с която да се справят със разчистването на снега. Жителите на града бяха призовани да не излизат от домовете си, тъй като в Ери вилнее и леден вятър. В деня на Рождество Христово в Ери снежната покривка е била 86 сантиметра и така е подобрен рекорд от 22 ноември 1956 г., когато за един ден натрупаната снежна покривка е била 51 сантиметра. 1,5-метровата снежна покривка в града пък подобри рекорда от 1958 г. за най-много сняг, навалял за два дни.

През целия месец в Ери е натрупала снежна покривка от 245 сантиметра и така декември се превърна в най-снежния месец в историята на града.

Бурята Бруно пък отне живота на двама души в Испания, предаде Франс прес, като се позова на местните власти и спасителните служби.

Едната жертва е мъж, паднал от балкона на жилището си под порива на бурен вятър в каталунския курорт Сегур де Калафел. Втората жертва е мъж, който се удавил край бреговете на остров Майорка, докато се опитвал да се прибере с яхтата си.

Силните ветрове на бурята Бруно повалиха пътни знаци, счупиха клони и отнесоха коледната украса на някои места. Общо 11 провинции в областите Галисия, Астурия и Страна на баските бяха поставени в състояние на тревога. В Барселона и в Тарагона в областта Каталуния екипите за спешна помощ пък са получили над 1000 сигнала, свързани с бурята.

Циклонът Хилда връхлетя Северозападна Австралия и нанесе материални щети, но няма данни за жертви, предаде ДПА.

Стихията удари района южно от крайбрежния град Брум. Повалени бяха дървета. Нанесени бяха щети на сгради. За последните 24 часа се изляха 292 милиметра дъжд. Вятърът беше със скорост от 128 километра в час. Хиляди домакинства останаха без ток заради стихията, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Тц Не е!

преди 6 години

Хруп, хруп не е от ХАРП!Руски хакери са виновни!...естествено!

17

usa = на джудже

преди 6 години

Да ги затрупа мам..ката им Най омразният сбирток.

16

Анонимен

преди 6 години

ХАРП, а ХАРП ?

fallback