Снимка: Reuters
fallback

Руският президент Владимир Путин обвини САЩ, че нарушават ключов договор за контрол над ядрените оръжия, предаде Ройтерс.

На разширено заседание на колегията на министерството на отбраната той подчерта, че новата стратегия за национална сигурност на САЩ има агресивен характер.

"САЩ неотдавна изложиха своята отбранителна стратегия. На дипломатически език, ако може да се каже така, тя безусловно носи настъпателен характер, а ако се премине на военен език, то безусловно - агресивен. Трябва да отчитаме това в практическата си работа", каза Путин, цитиран от ТАСС.

"Хайде да наричаме нещата със собствените им имена: що се отнася до събитията в Европа, става дума именно за настъпателна инфраструктура, която се създава там, при тава става дума за нарушения от страна на САЩ на положения на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и по-малък обсег от 1987 г., за съжаление", продължи руският президент. По думите му политиката на САЩ по отношение на договора "сериозно понижава равнището на сигурност в Европа и в света като цяло" и Русия има "суверенно право да реагира адекватно на заплахите от агресивното развитие на военна инфраструктура, в частност от САЩ в Европа".

Президентът поиска от министерството на отбраната внимателно да следи баланса на силите край границите на Руската федерация и в света като цяло, обръщайки специално внимание на Близкия изток, Корейския полуостров и Европа, където по думите му "с ускорени темпове върви нарастване на инфраструктурата на НАТО и САЩ".

Според Путин в света се наблюдават опити да се разруши стратегическия паритет с помощта на разполагането на глобална система за противоракетна отбрана, а също така на ударни системи в неядрен вариант. Сегашното равнище на ядрените сили на Русия осигурява надеждно стратегическо сдържане, заяви Путин, но наблегна на необходимостта от по-нататъшното им развиване.

По думите му в края на 2017 г. делът на съвременното въоръжение в ядрената триада на Русия е достигнал 79 процента, а към 2021 г. ядрените сили с наземно базиране трябва да бъдат снабдени с ново въоръжение до 90 процента. Става дума за ракетни комплекси, способни уверено да преодоляват даже перспективни системи за ПРО, посочи той.

Президентът също така подчерта необходимостта от "съществено повишаване на мобилността на руските въоръжени сили" и призова за "укрепване на потенциала на специалните операции". В хода на маневрите Восток-2018 догодина въоръжените сили трябва да отработват задачи "по прехвърляне на няколко хиляди километри и разгръщане в нови райони на големи групировки от личен състав, наземна техника и авиация", добави той.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

51

SAMO DA POPITAM

преди 6 години

Abe vie vsichkite trolcheta deto pluete po Russia,imate li pone nqkakvi elementarni poznaniq po istoriq i voenni konflikti prez vekovete i godinite?Samo na toq vapros da mi otgovorite chesno s ruka na surceto koi po dqvolite ima poveche razpaleni konflikti za poslednite 100 godini,ako pak kajete Russia znachi ste palni lajci i dokazvate tezata che ste zabludeni ednata polovina a drugata polovina ste plateni...Tova e kakvo tolkova se komentira kato ima dostatuchno materiali v neta i ne samo...

50

Смехурко

преди 6 години

До WikiLeaks"Заради дълговете си САЩ сблъскват ЕС и Русия в Украйна."Браво бе, кьорпе! От всички твои гениални прозрения, това най-много ми хареса.

49

Отговор

преди 6 години

До ЧЕРИ 47 И твоята душа е трудна за разбиране.Я си виж минусите.

fallback