Снимка: БТА
fallback

Стотици хиляди деца рискуват да станат жертви на мини и други взривни устройства в засегнатата от война Източна Украйна, показва доклад на ООН, цитиран от Франс прес.

Регионът е едно от местата с най-голяма концентрация на минни полета. Кървавият конфликт между украинската армия и подкрепяните от Русия бунтовници излага на опасност 220 000 деца, които живеят, играят и ходят на училище в райони, осеяни с противопехотни мини и други експлозиви, се посочва в доклада на Детския фонд на обединените нации /УНИЦЕФ/.

"Неприемливо е, че места, където преди по-малко от четири години децата можеха да играят в сигурност, днес са осеяни със смъртоносни експлозиви", заявява Джована Барберис, представителка на УНИЦЕФ в Украйна.

"Всички участници в конфликта трябва незабавно да спрат да използват тези жестоки оръжия", които излагат деца на постоянна опасност от наранявания или смърт, призова тя.

Данни, събрани в периода от януари до ноември тази година, показват, че средно едно дете на седмица е ставало жертва на конфликта по дългата 500 км фронтова линия, разделяща воюващите страни. Противопехотни мини и невзривили се снаряди са основна причина за нещастните случаи, засягащи децата, според УНИЦЕФ.

Агенцията предупреждава, че бомбите и мините заплашват също жизненоважната инфраструктура, доставяща вода, газ и електричество и призовава всички страни в конфликта да сключат ново примирие и да разрешат дейности по разминиране и възстановяване. (БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

Аспарух

преди 6 години

По-голяма част от Украинците са явно с много нисък интелект.Особено така наречените националисти(сори,ама такава държава Украйна допреди 100г въобще е нямало).Умират си от кеф да гинат за чужди интереси,нищо че живеят в нищета,нищо,че олигарсите им огризват държавата до кокъл.

31

Анонимен

преди 6 години

В заглавието има грешка - не са застрашени 220 000 украинчета, а 220 000 русначета. Мините са поставени от украинската армия и от карателните батальони с цел да се трероризира мирното население в Донецк и Луганск. Но и на украинчетата им идва времето - Полша се настрои силно срещу Украйна и започват усилен икономически натиск. Като се добави и натиска от Русия и Беларус, то на Украинските деца не им остава много щастлив живот... Поне ще са живи, не като децата на Новорусия...

30

ПОПРАВКА

преди 6 години

Абе с тия полу-истини как ще се борите с руската пропаганда??Мините осакатяват, убиват... 220 000 СЕПАРАТИСТЧЕТА са застрашени!Които ако не русначета то са Новорусийчета.Абе вие съвсем за американски овце ни взехте!

fallback