Снимка: Архив, Reuters
fallback

Свободното движение на хора трябва да бъде запазено от Великобритания до края на 2020 г., година и 9 месеца след излизането й от ЕС. Това се казва в нови проектодирективи, по които Еврокомисията иска да преговаря с Обединеното кралство.

Проектодирективите бяха одобрени днес от ЕК, след като европейските лидери миналата седмица заключиха, че първият етап от преговорите за договаряне на условията за раздялата е приключил и трябва да се премине към уточняване на бъдещите отношения.

Според новите условия, ЕС е съгласен да приеме предложения от британската премиерка Тереза Мей преходен период, преди влизането в сила на новите правила за сътрудничество. Този период трябва да започне на 30 март 2019 г., когато Великобритания официално ще престане да бъде член на Съюза и да продължи до 31 декември 2020 г.

По време на прехода Великобритания трябва да съблюдава европейското законодателство по отношение на четирите основни свободи на движение на хора, стоки, услуги и капитали, както и да запази членството си в митническия съюз и в общия пазар, съобщи главният преговарящ на ЕС Мишел Барние.

През това време по отношение на Великобритания ще се прилагат всички съществуващи регулаторни, бюджетни, надзорни, съдебни и правоприлащи инструменти, макар че тя ще бъде считана като трета държава и няма да бъде представена в европейските институции и други органи на ЕС. Обединеното кралство ще трябва да прилага и новите регулации, директиви и други правни актове на ЕС, които бъдат приети след неговото излизане.

Единственото задължение, от което се предвижда Лондон да бъде освободен, това са търговските договори между ЕС и други държави като СЕТА с Канада, споразуменията с Корея, Латинска Америка и др. или очакваното споразумение с Япония.

Отношенията с международните партньори Великобритания трябва да има готовност да води сама, предупреди Барние.

Еврокомисията очаква сега нейното предложение да бъде утвърдено от външните и европейски министри през януари, а следващият етап от преговорите ще започне през март. Според Барние той трябва да приключи до октомври 2018 г., като ЕС предвижда да преговаря паралелно по преходния период и по бъдещите търговски отношения с Лондон.

Барние съобщи, че условията за преходния период няма да бъдат давани за ратификация от националните парламенти на останалите страни членки, а ще бъдат приети на ниво правителства. За да гарантира единството на 27-те оставащи, той ще води активни консултации с властите, каквите е провел вчера в София.

Споразумението за напускането и за бъдещите отношения обаче ще трябва да бъде парафирано от националните и от европейските депутати, както и от британския парламент, преди да влезе в сила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 6 години

И ще кандидатстват за туристически визи за да идат на почивка на някой испански остров. А за да ходят да работят в Европа ще кандидатстват за работна виза. Ще видим докато свършат преговорите какво ще договорят, но ще имат възможност да общуват повече със същества от бившите им колонии - т.нар. тунинговани бри-танци.

7

досието

преди 6 години

Напълно логична постъпка от страна на Империята! Короната има подписани договори с Русия ,Китай и Индия! Но тъй, като юдейските организации от С.Америка и Европа се опитват да прокарват икономическа политика, противоречаща на интересите на короната - се стигна до това положение!Прави чест на англииските политици, за това че, предпочетоха да останат на страната на Цивилизацията и Прогреса и да останат в съюз с Русия и да избягат от сащ !Това Дами и Господа, се нарича "да плюеш в очите на сащ"

6

Стамат

преди 6 години

Че то това е целта - да се спре свободното пътуване.

fallback