Карлес Пучдемон. Снимка: Reuters
fallback

Масова демонстрация на испанци, увити с жълти шалчета, премина днес през белгийската столица Брюксел в подкрепа на бившия президент на Каталуния Карлос Пучдемон.
 
Според местните медии около 20 000 каталунци са пристигнали специално за случая в Белгия.
 
Пучдемон избяга в Брюксел заедно с четирима свои министри, след като испанското правителство го уволни, обвини го в бунт срещу властта и обяви за невалидна декларацията за независимост на каталунския парламент.
 
Мадрид насрочи предсрочни избори в провинцията за 21 декември, в които Пучдемон участва дистанционно.
 
Днешният митинг в Брюксел е част от предизборната кампания на сепаратистите и е организиран от две групи, чиито активисти са повечето от демонстрантите. Манифестацията, която премина през два брюкселски квартала, предизвика огромни задръствания в града.

Oще по темата

За събирането първо сигнализираха брюкселските хотелиери, които забелязали необичайно голям брой резервации, направени от Испания.
 
Родолф ван Вейенберхе от Брюкселската хотелска асоциация заяви пред частния тв канал VRT, че всички 18 000 хотелски стаи в столицата са заети, като мнозина от гостите са испанци. Подобно е положението и в околните градове Гент, Льовен и Мехелен.
 
Самият Пучдемон е свободен да си тръгне от Белгия, след като вчера испански съдия анулира Европейската заповед за арест, издадена срещу него. Основанието за магистратското решение е, че деянията, заради които Пучдемон е обвинен, са извършени колективно и индивидуалните заповеди за арест не са приложими в случая.
 
Белгийският съд трябваше да разгледа искането за екстрадиция на 14 декември, а адвокатите на каталунския водач съобщиха, че той ще използва всички нива за обжалване и ще остане в Белгия и след Нова година. Говорител на испанския съд обясни, че въпреки отмяната на европейското дирене Пучдемон може да бъде арестуван, ако се върне в Испания, тъй като обвиненията срещу него не са отменени.
 
На брифинг преди началото на митинга Пучдемон заяви, че ако бъде преизбран, трябва да му бъде дадена възможност да влезе в длъжност, но че "няма да се върнем, без да получим гаранции от испанското правителство, че това ще ни бъде разрешено“.
 
По думите му засега той остава в Белгия за неустановен период от време, но във всички случаи поне до предсрочните избори в Каталуния.
 
След пристигането си в Брюксел в края на октомври Пучдемон заяви, че търси срещи с председателите на европейските институции, тъй като проблемите на Каталуния са европейски. Впоследствие той промени версията си, настоявайки, че испанският съд не е безпристрастен и няма да му осигури честен процес. Испанските власти му предявиха обвинения в подстрекателство към бунт, неподчинение на държавната власт и бюджетни злоупотреби, които предвиждат наказание от 30 години затвор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

Анонимен

преди 6 години

Май искат да го прикоткат да се върне в Испания и там да го арестуват. Той не им се вързва обаче.

32

Анонимен

преди 6 години

Те, белгийците и през 17 век са били под испанско управление

31

Анонимен

преди 6 години

ПРЪЦДУПОН ВЕЧЕ СКЛЮЧИ СДЕЛКА ! ТОЙ ЩЕ СПЕЧЕЛИ НО ТОВА Е БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ НЕЗАВИСИМОСТ НЯМА ДА ИМА А ТОЙ НЯМАЛО ДА ГО НИКНАТ ДОЖИВОТ В ЗАТВОРА :D

fallback