Снимка: архив Reuters

Лидерът на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Мартин Шулц отрече медийния доклад за постигнато споразумение със Съюза (ХДС/ХСС) за започване на преговори за нова голяма коалиция в Берлин, но минути по-късно заяви, че препоръчва на партията си да започне официална дискусия с водения от канцлера Ангела Меркел политически блок, предава AFP.

Още по темата

"Имаме няколко опции за формиране на правителство. Ще ги обсъдим всичките, точно това ще препоръчам на партийния връх в понеделник", заяви Шулц в рамките на пресконференция пред централата на ГСДП в Берлин.

Минути по-рано Шулц отрече медийните доклади за постигане на съгласие за започване на преговори със Съюза (ХДС/ХСС).

"Ще се придържам към споразуменията за поверителност", бяха думите, с които Шулц се обърна към журналистите, подчертавайки, че Германия все още има действащо правителство.

"Зелена светлина за голяма коалиция? Това мога ясно да отхвърля", увери социалдемократът, като не изключи възможността тази информация да е подадена от кръговете на Съюза (ХДС/ХСС).

Преди броени часове вестник BILD публикува статия, в която съобщи, че партийните лидери Ангела Меркел (ХДС), Хорст Зеехофер (ХСС) и Мартин Шулц (ГСДП) са обсъдили всички възможни варианти за формиране на правителство, като освен нова коалиция, е дискутирано правителство на малцинството и възможността за организирането на нови избори. На финала на срещата, проведена в резиденцията на президенската власт на ФРГ, тримата са изразили съгласие да започнат разговорите за голяма коалиция.

"В началото на следващата седмица партийният връх на социалдемократите ще се събере на конгрес, на което ще бъде взето решение дали партията да влезе в преговори със Съюза (ХДС/ХСС). Ако отговорът е положителен, то първите два кръга от сондажите може да бъдат проведени още преди Коледа", написа изданието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase