Службите за сигурност са направили най-малко три големи пропуска, които са направили възможно самоубийството на Слободан Праляк в съдебната зала на Международния трибунал за бивша Югославия, пише хърватският "Ютарни лист", като се позовава на свои източници.

Първият пропуск е направен още в ареста на затвора в Шевенинген, където Праляк не е бил проверен щателно при излизането от затвора. Източниците на изданието са убедени, че Праляк е носел от ареста шишенцето с отрова в костюма, който вчера бил получил, за да се яви пред съда.

Вторият пропуск е недостатъчната проверка при влизането на обвиняемите в сградата на Трибунала, а третият – най-големият, е липсата на охрана в самата съдебна зала, която да попречи на Праляк да извади шишенцето от джоба си и да изпие отровата.

Още по темата

Ако зад всеки от обвиняемите стоеше по един човек от охраната, много вероятно той щеше да забележи движенията на Праляк и можеше да му попречи да извърши самоубийството.

Адвокат Лука Мишетич, защитавал в Хага хърватина Анте Готовина, заяви, че според неговия опит "мерките за сигурност на Международния трибунал са строги и е трудно да се внесе каквото и да е опасно вещество в съдебната зала, дори и за адвокатите".

"Мерките за сигурност за обвиняемите, особено в деня на присъдата, са особено строги. Не мога да разбера как генерал Праляк е могъл да внесе отрова в съдебната зала, без това да е разкрито. Също така не разбирам как е успял да се снабди с отрова в ареста. Сигурен съм, че Международният трибунал ще предприеме разследване и ще съобщи резултатите", каза Мишетич.

Флорънс Хартман – бивша говорителка на трибунала, припомни вчера, че това е втори случай на внасяне на забранени средства в съда в Хага.

"Първият случай беше със Слободан Милошевич. Тогава не сме видели, но той е взимал антидот, неутрализиращ действието на лекарствата за високо кръвно налягане. Шокиращо е, че това се случи и не знам как охраната не е предотвратила това", заяви Хартман за списание "Старт". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase