Снимка: БТА

Целта на Китай е да засили разделението между двете части на Европа, пише днес влиятелният френски ежедневник "Фигаро" по повод проведената вчера в Будапеща среща на 16 държави с Китай.

Премиерът Бойко Борисов, който взе участие във форума, уговори догодина той да се състои в София.

Според "Фигаро" изборът на Унгария за домакин на срещата „Китай и приятели“ не е бил случаен, тъй като "това е страната, която е най-отворена към китайските инвестиции и най-враждебна към опитите на Брюксел, Париж и Берлин да я контролират".

Китай преследва търговските си амбиции като противовес на ЕС, който не налага върховенство на закона, условия за труд и не обвързва инвестициите си с бежански квоти, пише вестникът.

Още по темата

Ето защо държавите от Централна и Източна Европа са благоразположени към китайските пари. Френският ежедневник подчертава, че това се случва в очакване излизането на Великобритания от ЕС, миграционната криза и проектите за европейска отбрана, да доведат до намаляване на европейските фондове за тях.

Според "Фигаро" обаче китайските инвестиции в тези еврочленки не могат да се сравнят с помощта от кохезионните фондове на Европа, която за 2014-2020 г възлиза на €367 млрд.

В коментара се казва, че зад китайската щедрост се крият политически намерения да се осигури отстъпчивостта на централно- и източноевропейските членки при преговорите с ЕС по щекотливи въпроси като контрола върху чуждите инвестиции или антидъмпинговите санкции.

Германските вестници "Ди Велт" и "Зюддойче цайтунг" също смятат, че унгарците постъпват нелоялно към останалия ЕС, като се прегръщат с китайците и настояват Брюксел да се противопостави на "агресивния експанзионизъм" на Пекин и на засилващото му се влияние върху новите еврочленки. В днешни коментари те напомнят, че влиянието дори на една еврочленка върху общите политики не бива да се подценява, тъй като европейските решения се вземат с единодушие.

В срещата в Будапеща в понеделник участие взеха 11 държави от ЕС. Китайската страна обеща да вложи в региона на Централна и Източна Европа 3 млрд. евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase