Снимка: Reuters

Русия е експулсирала изследовател от Полския институт за национална памет. Това съобщиха от организацията и уточниха, че Хенрик Глебоцки е специалист по историята на полско-руските отношения през 19-и и 20-век.

Експулсирането му от Федералната служба за сигурност на Русия /ФСС/ стана няколко седмици след като Полша експулсира руски учен, представител на Руския институт за стратегически проучвания, припомня "Франс прес", цитирана от БТА. Варшава обвини руския учен, че вършел пропаганда в полза на страната си сред историци и журналисти.

Глебоцки, който се намираше в Русия от средата на ноември за проучване на руски архиви, беше задържан в петък в Москва, посочи полският институт в комюнике.

"Беше му връчено решение на ФСС със заповед да напусне територията на Руската Федерация в рамките на 24 часа", се казва в комюникето.

Полският историк организира конференция в Санкт Петерсбург за съдбата на поляците, депортирани от Народния комисариат на вътрешните работи, предшественик на Комитета за държавна сигурност по време на "Големия терор" през 1937 и 1938 година.

Глебоцки, който през уикенда се завърна в Краков, където живее, отказа да разговаря с АФП за експулсирането си.
Според Владислав Булхак, историк от Института за национална памет, това е първото експулсиране на полски учен от Русия откакто руските архиви бяха отворени за полски историци след падането на комунизма в Източния блок през 90-те години.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase