Снимка: Reuters
fallback

"Ислямска държава" стои зад атентата в суфитска джамия в северната част на Синайския полуостров, извършен в петък. Това потвърждава предварителното разследване на терора, съобщи египетският вестник "Ал Масри ал Яум", позовавайки се на източници в силовите структури на Египет.

При атентата в петък загинаха най-малко 305 души, сред които 27 деца. 127 са ранени.

Oще по темата

"Извършеното предварително разследване сочи, че зад това нападение стоят терористи от "Ислямска държава", се казва в съобщението, публикувано във вестника "Атаката срещу молещи се мирни жители беше извършена след като армията осуети плановете на терористите да атакуват бази на силите за сигурност", добавя изданието.

Нападението в петък бе извършено по време на традиционната обедна молитва в село Бир ал Абд, разположено на 30 км от град Ариш на границата с ивицата Газа, припомня ТАСС, цитирана от БТА. Близо 30 нападатели отначало взривиха бомби в джамията, след което откриха безразборна стрелба с автомати по хората, опитващи се панически да избягат.

Въпреки че досега никой официални не е поел отговорност за нападението, в Египет не се съмняват, че зад него стои групировката "Ансар Бейт ал Макдис", заклела се във вярност на ИД и по-късно сменила името си на "Вилает Сина" /Провинция Синай/, пише ТАСС.

Именно тази групировка е извършила повечето нападения в Египет през последните години.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

Стефчо Таксата

преди 6 години

При ислямистите няма свои или чужди. Важното е да се взривява. Още ли не сте го разбрали? Нищо чудно тази джамия да е отказала да проповядва радикален ислям и затова да са им "дали урок" на останалите "истински"мюсулмани

1

Анонимен

преди 6 години

В хаотичната информация изобщо не става ясно защо Ислямска д-ва прави атентат в джамия.Каква е идеята на атентата в джамия?Нали и терористите и богомолците са мюсулмани?

fallback