Снимка: Reuters
fallback

Политическата криза в Германия може да намери своето решение. Членовете на германската Социалдемократическа партия ще одобрят нова коалиция с консерваторите на канцлера Ангела Меркел, ако партийните лидери представят убедително предложение. Това заяви пред в. Passauer Neue Presse Нийлс Анен, член на ръководството на партията, цитиран от "Фокус".

Анен призова за активизиране на преговорите за формиране на ново правителство в Германия и заяви, че възможността за широка коалиция не трябва да се изключва. Политикът заяви, че Социалдемократическа партия трябва да чуе от "провалилия се канцлер" как си представя бъдещото правителство, преди да се съгласи на нова четиригодишна коалиция с консерваторите.

Oще по темата

В петък лидерът на Социалдемократическа партия Мартин Шулц се съгласи да преговаря с Меркел за подновяването на коалиционното правителство, но заяви, че решения все още не са взети, а ако бъде постигнато споразумение, членовете на партията ще имат окончателната дума.

Той обаче намекна, че участието в правителството ще помогне на партията да постигне политическите си цели. На партийна конференция Шулц заяви към младежкото крило на Социалдемократическа партия, което се противопоставя на опцията за поредната широка коалиция, че очаква тяхната лоялност и конструктивно сътрудничество.

Лявоцентристката партия по-рано обещаваше да бъде в опозиция, след като на парламентарните избори през септември получи най-слабата си подкрепа за последните 70 години. Тя обаче бе подложена на натиск, включително от страна на германския президент Франк-Валтер Щайнмайер, да преосмисли позицията си и да помогне да се предотврати нуждата от повторни избори.

Шулц каза, че партийните лидери са се съгласили да започнат коалиционни преговори заради чувството си за отговорност към Германия и Европа, след като опитът на Меркел да формира коалиция с две по-малки партии се провали в края на миналата седмица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

истината

преди 6 години

Меркел иска да направи правителство на всяка цена.Това е последната и премиерска възможност и не иска да я запомнят със провал и криза. Социалистите искат мин. заплата да стане 12,00 евро на час и помощите за безработно да се получават 4г. при сега 1 г. Зелените искат да се затворят електроцентарилте на въглища и вече успяха да договорят затваряне на центарлите със атомна енергия.Навярно си мислят че тока идва от контакта.Меркел е склонна да приеме.Това ще е края на Немската икономика.

23

Щерю

преди 6 години

- Бабо Меркел - защо са ти толкова големи надеждите?

22

Анонимен

преди 6 години

Не е важно, какво ще кажат социалдемократите, а какво ще им наредят от Вашингтон. Германия е окупирана държава, ако трябва ще направят коалиция с Ким Чен Ун.

fallback