Снимка: Reuters, архив

Гръцките самолети, кацащи в Германия, ще се ползват от специален режим, след като експерти от двете страни бяха привикани за обяснения в Брюксел.

Причината е скандал между двете държави, след като на 6 ноември Германия реши полетите от Гърция да се приемат на нешен

генските терминали по немските летища. Заради слабия контрол и недостатъчните проверки по малките аерогари в Гърция и особено по островите, Берлин смята, че рискът нелегални имигранти да промъкнат при тях е твърде висок.

Недостатъчният контрол според германските власти позволява хора с фалшиви или подправени документи да се качват на самолетите и така да си спестяват дългия, скъп и опасен маршрут през Балканите и Централна Европа.

Германия, наред с Дания, Швеция, Франция и Австрия продължават втора година да правят гранични проверки по вътрешните граници на ЕС, като се позовават на висок риск от нежелана имиграция.

Досега те засягаха само наземните и морски граници, но от ноември Германия промени режима за полетите от Гърция, която е член на Шенген, и те се пренасочват към зоните за страните, извън зоната за свободно движение.

Поради големите разстояния на летищата много пътници си изпускали връзките, което доведе до опъването на отношенията между Атина и Берлин.

С посредничеството на Европейската комисия, двете страни са се договорили самолетите от Гърция да бъдат върнати в шенгенските зони на летищата, като контролът се извършва на гейтовете за пристигане и се проверява само дали документите за самоличност са валидни и истински. Гърция пък ще засегне режима по малките и отдалечени летища, за да гарантира, че нелегални имигранти няма да стигат луксозно и бързо до Западна Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase