Хасан Рохани Снимка: архив Reuters
fallback

Президентът на Иран Хасан Рохани обяви края на организацията "Ислямска държава" днес в изявление, излъчено на живо по държавната телевизия, предаде Ройтерс.

Висшият командир от Корпуса на гвардейците на Ислямската революция генерал-майор Касем Солеймани също обяви края на "Ислямска държава" в послание, изпратено до иранския духовен лидер аятолах Али Хаменей и публикувано от новинарския сайт на корпуса "Сепах нюз".

Солеймани добави, че ливанското шиитско движение Хизбула е изиграло "решаваща роля" в борбата срещу "Ислямска държава".

Oще по темата

Ирански медии в последните години често пъти публикуваха снимки и видеозаписи на Солемайни на фронтовата линия срещу ИД в Ирак и Сирия. Солеймани оглавява силите Кудс на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция, които отговарят за операциите извън пределите на Иран. Миналата седмица ирански медии публикуваха снимки на Солеймани в сирийския град Букамал, който бе последната територия под контрола на ИД.

Корпусът на гвардейците на Ислямската революция е най-влиятелната иранска военна сила и контролира икономическа империя, възлизаща на милиарди долари. Той подкрепяше сирийския президент и централното правителство в Багдад срещу ИД. Над 1000 членове на Корпуса, в това число и висши командири, бяха убити в Сирия и Ирак.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 6 години

Иран също е ислямска държава официално название -- пак сте препе4атали някоя проста руска диплянка 1 към 1 )))

18

Анонимен

преди 6 години

москва е свърталището на тероризма

17

Боби

преди 6 години

До цирк 15Малко ГЕОПОЛИТИКА - Фракции при МюсюлманитеНад 60% от мюсюлманите са Сунити или САрабия ги малко или много предвождапод 30% са Шиити или Иран ги предвождаОстаналите са РАЗНИ кат Алутите на АСАДЦелта е Шиитите и другите РАЗНИ да се покорят на САрабия а САЩ заради подкрепата на САрабия за петродолара е Съюзник и противник съответно на ИРАНЕто това в основата на всички конфликти в мюсюлманските страни. И Сирия и Египет и Турция и Кюрдите дори са част от този ПЪЗЕЛ

fallback