Робърт Мугабе. Снимка: Reuters
fallback

Президентът на Зимбабве Робърт Мугабе е бил отстранен от лидерския пост на управляващата партия Африкански национален съюз на Зимбабве-Патриотичен фронт (ЗАНУ-ПФ), предаде Ройтерс, като се позова на партийни източници.

За нов партиен лидер е бил назначен Емерсън Мнангагва. Той беше вицепрезидент на Зимбабве, но на 6 ноември Мугабе го отстрани от поста му. Именно това отстраняване постави началото на политическата криза в Зимбабве и доведе до намесата на военните.

Oще по темата

На спешното заседание на Централния комитет на ЗАНУ-ПФ се пристъпва и към отстраняване на съпругата на Мугабе - Грейс от ръководния пост на женската лига на страната, допълва Асошиейтед прес.

Лидерът на влиятелното Движение на ветераните от освободителната борба на Зимбабве Кристофър Мутсванга съобщи, че управляващата партия на Зимбабве е започнала процеса по отстраняване на Мугабе от президентския пост, предаде ТАСС. По този въпрос са започнали дебати в Централния комитет на партията, допълва ДПА.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 6 години

Човекоядеца Робърт Мугабе прегърнал комунистическата идеология завърши своята историческа мисия. От някога най-богатата африканска държава Южна Родезия успя да направи най-бедната и изостанала държава на черния континент Зимбабве. Този успех трябва да бъде записан в дебелите комунистически книги за да могат да се гордеят с него днешните и бъдещите комунисти.

9

Анонимен

преди 6 години

Изказаха ли му благодарност, както на пленума на 10-11-1989 изказаха на бай ви Тошо (любимецът на червените, червено-***, червено-черните и червено-сивите зад-ници)?

8

Андрешко

преди 6 години

А при нас и военни нямаме

fallback