Снимка: БНР
fallback

Мария Захарова, говорителката на руското външно министерство, отново се фокусира върху България и подвизите на Червената армия. Този път повод за изявата й стана оскверняването на паметника "Альоша" в Пловдив.

Руското посолство в България поиска разследване на това, съобщи РИА Новости, която се позовава на изказване на говорителката на руското МВнР.

Oще по темата

"Нито една обида не може да повлияе на нашата безкомпромисна позиция що се отнася до пренаписването на историята на Втората Световна война и оправдаването на неонацистки прояви", се казва в позицията на Захарова.

"Тогава, през 40-те години, нашите войници защитаваха вас, бъдещите поколения. А сега не им отдаваме дължимото", категорична е тя.

Говорителката на руското външно министерство разкрива и че  получава съобщения от български граждани, които се извиняват за действията на вандалите.

РИА Новости напомня, че монументът в Пловдив е бил изрисуван от неизвестни лица със свастики и антисемитски лозунги.

Българското министерство на Външните работи вече осъди тези действия.

Преди десетина дни друго изказване на Захарова създаде напрежение в българската политика и в отношенията между София и Москва. По повод посегателство върху паметника на Съветската армия говорителката на руското МВнР обяви, че Червената армия е спасила българските евреи.

Това предизвика остри реакции у нас и уточнения от страна на Русия, че България и българите са спасили евреите си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

740

анонимен

преди 6 години

Откога се позволява да се драскат фашистки и нацистки символи в България- като пречупения кръст?Без да има наказани и осъдени!Има ли прокуратура в България?Защо им плащаме огромните заплати, за нулева работа ли?Къде спи Цацаров, защо не се самосезира?

739

от пловдив

преди 6 години

Ауу тук е като някакво сборище на русофобите, преброяване на троловете-- хаха. Пловдивчани няколко пъти казаха категорично НЕ на бутането на Альоша и са възмутени от това кощунство.

738

Анонимен

преди 6 години

До Тежък СоколАко ти и още десетина като теб от коментиращите тук сте били там, то значи отчасти си прав.

fallback