Майк Пенс и Бинали Йълдъръм. Снимка: Reuters

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс изрази пред гостуващия турски премиер Бинали Йълдъръм "дълбока загриженост" от арестите на американски граждани и на местни служители в американските дипломатически мисии в Турция, както и на журналисти и на хора от гражданското общество в условията на извънредното положение в Турция, съобщи Белият дом, цитиран от Ройтерс.

Пенс призова за прозрачност и нормални съдебни процедури при разглеждането на техните дела, се казва в съобщението на Белия дом.

Още преди посещението си в САЩ Йълдъръм каза, че ще обсъжда там и искането на Анкара САЩ да й предадат проповедника Гюлен. В съобщението на Белия дом обаче не се споменава нищо за разговор по този въпрос.

По-рано американски официални лица неведнъж казваха, че съдилищата в САЩ искат достатъчно доказателства, за да решат за екстрадицията на Гюлен.

Белият дом отбелязва, че двамата лидери са изразили надежда тяхната среща да помогне за откриването на нова страница в двустранните отношения. Те се съгласили, че между тях е нужен конструктивен диалог, както подобава на приятели и съюзници, по спорните въпроси.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase