Снимка: Reuters, архив

Между 1 юли и 30 септември по света са подадени 31 жалби за сексуални посегателства срещу служители на ООН, съобщи говорителят на световната организация Стефан Дюжарик, цитиран от Франс прес и БТА.

Още по темата

Не всички факти по тези жалби са били потвърдени, а някои от тях са още на етап предварително разследване.

От 31 жалби 12 са насочени срещу членове на миротворческите сили на ООН, а 19 срещу служители на агенции или програми на организацията. 10 от тях са свързани със сексуални посегателства, 19 със сексуална експлоатация, а две не са категоризирани поради неизвестна възраст на обвинителите.

15 от жалбите са към служители на Върховния комисариат за бежанците, 4 към миротворческата мисия в Демократична република Конго, 3 срещу служители на Международната организация за миграцията, 3 срещу миротворците в Либерия, 2 срещу тези в Централноафриканската република и една е срещу служител на УНИЦЕФ.

През този тримесечен период са започнати 14 разследвания и един от случаите е доказан. 12 от сигналите са за деяния през 2017 г., 2 за действия през 2016 г. и шест за деяния през 2015 г. или по-рано. Датата на 11 деяния не е известна.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase