fallback

Общ преглед
Руската полиция задържа днес в Москва десетки хора по време на традиционното годишно шествие на крайните националисти, повечето противници на президента Владимир Путин, предаде Франс прес.

Т. нар. Руски марш, се случва на всеки 4 ноември - в Деня на народното единство, обединявайки националистически и крайнодесни групи, бе разрешен от властите, но полицията забрани днес на организаторите да използват подготвените плакати, защото сметна лозунгите за неуместни.

Тази година в шествието участваха близо 300 души, видя кореспондент на АФП. Полицията спомена за 200 демонстранти.

Според източник на ТАСС от органите на реда 32 души са задържани "за различни правонарушения, за нарушения на обществения ред". Задържани са по-специално "най-активните" от група младежи, отказали да се движат по разрешения маршрут и "направили опит да извършат провокация".

Специализираният сайт ОВД-инфо съобщи за 41 арестувани, сред които бил и един от организаторите - Константин Филин.

Друг водач на националистите - Иван Белецки, написа във Facebook, че полицията е обискирала тази сутрин преди демонстрацията апартамента му в негово отсъствие.

Организиран всяка година по случай празника, на който Русия чества годишнина от прогонването на полските окупатори от Кремъл през 1612 г., Руският марш събира все по-малко участници и често е засенчван от други прояви на формации, близки до властта.

Тази година демонстрантите скандираха антиправителствени лозунги като "Путин е крадец" и "Свобода на политзатворниците".

"Ние сме срещу тиранията на окупационния путински режим, който не признаваме", заяви за АФП демонстрант, представил се като Артьом.

Споделяйки по принцип нагласите срещу присъствието в Русия на мигранти от бившите съветски републики, крайнодесните групи в Русия се разделиха през последните години: едни подкрепят проруските сепаратисти в Източна Украйна, а други - украинските националисти, които се сражават с тях.

Откакто Путин се завърна в Кремъл през 2012 г., властите засилиха натиска върху националистическите среди - мнозина активисти в момента са в затвора или живеят в изгнание.

Основният критик на Владимир Путин - Алексей Навални, подкрепи някои възгледи, популярни сред националистите, и взе участие в техни шествия - за последен път през 2011 г., но впоследствие смекчи своя политически дискурс, допълва АФП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

46

Анонимен

преди 6 години

Ауууу, полицията в Каталуния била лоша. Тука е хуманна.

45

АМАн от наркомани

преди 6 години

пробват нови спец наркотици и ултразвуково оръжие за събиране на наркоманизирани вкл болелшчици../запалянковци

44

Анонимен

преди 6 години

Брей каква демокрация цари в Русия при Путин.

fallback