Снимка: Reuters
fallback

Националната банка на Испания предупреждава, че политическото напрежение в Каталуния може да доведе до средносрочни икономически последствия. Според доклад, анализиращ икономическата стабилност на Испания, страната може да загуби между 0,3 и 2,5% от своя БВП, което представлява между 3 и 27 млрд. евро, пише "Фокус" като цитира El Pais.

Oще по темата

"При най-лошия сценарий близо 60% от предвиждания ръст за 2018 и 2019 година ще се изпари във въздуха“, пише в доклада на банката, която подчертава, че това е хипотетичен сценарий.

Каталуния рискува да бъде ударена най-силно и да влезе в рецесия.

"Потенциалното засилване или удължаване на политическата ситуация може да навреди на икономическия облик и финансова стабилност на Испания. Несигурността може да намали увереността на икономическите агенти и от там да повлияе върху решенията им за инвестиции, което в последствие да упражни негативно влияние върху икономическата активност и безработицата“, пише в доклада.

В него се подчертава, че е възможно ефектите от кризата да се разпространят върху потреблението, корпоративните инвестиции, трудовия пазар.

"Макроикономическият ефект от настоящата ситуация на несигурност ще зависи от интензивността и продължителността ѝ“, сочи националната банка на Испания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Шаран-БГ

преди 6 години

ДО СЕГА, една от най-добре действащите икономики в Испания е била тази на Каталуния. Давала е 1/5 от БВП на страната !! ДАВАЛА Е !! В момента близо 2 000 фирми са избягали от размирната провинция. Давате ли си Вие сметка, колко безработни има вече по улиците на областта ? А туризма - къде е ? К.Пучдемон е нечестен,безотговорен към народа си човек ! Финансовата ревизия ще докаже, какви са злоупотребите извършени от него и кликата му. Чрез метежа - искат да ги замажат ! На дъното са "стотинките"

8

Анонимен

преди 6 години

До 1Стига с тези 20%, само за задълженията им отиват 10-12%( най- високите от всички 17 автономни области), и въпреки всичко страната ще се справи. Елате и вижте само колко добре си живеят испанските пенсионери, ние и след 300г няма да стигнем нито една страна от ЕС

7

Анонимен

преди 6 години

ПАРИТЕ ДА БЪДАТ ПОТЪРСЕНИ ОТ ПРЕСТЪПНИКА ПРЪЦ ДУПОН И ГОСПОДАРЯ МУ ***!!!

fallback