Снимка: архив, Reuters
fallback

Обсегът на иранските балистични ракети ще бъде ограничен до 2000 км. Поне това произтича от изявление на аятолах Хаменей, и то направено точно преди посещението на Путин в Техеран. Думите му са пряко свързани с руско-американските отношения и с един от най-острите им аспекти - спора по повод системата за ПРО. Но те далеч не са отправени само към Путин, пише "Взгляд".

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей нареди да бъде скъсен обсегът на балистичните ракети до 2000 км, при все че иранските военни могат да го увеличат, съобщи във вторник командващият Корпуса на гвардейците на ислямската революция (КГИР) генерал-майор Мохамад Али Джафари.

"Американците, техните сили и интереси са разположени в обсег 2 хил. км от нас и ние можем да отвърнем на всяка тяхна евентуална безразсъдна атака", цитира го Интерфакс.

Джафари добави, че не вярва да избухне война със САЩ, защото Вашингтон "знае, че ако те предизвикат война между Иран и САЩ, техните загуби ще са по-големи".

А президентът Хасан Рохани бе обещал още в събота да развива ядрената програма и занапред. В края на септември на парад в Техеран публиката за пръв път видя новата балистична ракета "Хорамшахр". Иран настоява, че балистичните ракети са предназначени само за отбрана. Миналата седмица обаче долната камара в Конгреса на САЩ одобри нови наказателни мерки срещу тази страна - точно с мотив, че развива програма за балистични ракети.

Корпусът на гвардейците също блъфира

Както предположи американската телевизия Ей Би Си нюз, с обещанието да намали обсега на ракетите си Иран се опитва да покаже, че за разлика от Северна Корея програмата му е изцяло с отбранителен характер.

"Няма защо да доказва каквото и да било. Все едно никаква полза - възразява експертът на НПО "ПИР-Център" о. з. генерал-лейтенант Евгений Бужински. - Американците например са сигурни, че Путин се е намесил в техните избори. Строши стената с глава, ако щеш, те пак ще си го вярват. И с ракетите е същото. Освен това хората, сериозно заети с въпроса - в ЦРУ, в Пентагона, знаят какви ракети има Иран. Всичко друго е вестникарски шум за пред публиката."

Въпреки думите на командващия КГИР Бужински е убеден, че всъщност Иран изобщо не би могъл да произведе ракета с по-голям обсег, защото много изостава в технологиите от Русия, САЩ и Китай.

Същото впрочем важи и за Северна Корея. Според него "всичко, каквото имат корейците, е до три хиляди километра. Останалото е блъф. Технологични пробиви в тази сфера нямат нито Иран, нито КНДР".

"Всяка уважаваща се нация ще каже: естествено можем, но нямаме нужда. Първо, е скъпо, второ, иранците нямат такива технологии, че да направят ракета с междуконтинентален обсег. Трето, тя трябва да мине цикъл от изпитания - заяви генералът пред "Взгляд". - Само Русия има привилегията да изстрелва балистични ракети към полигона в Камчатка. Другите страни ги изстрелват към открития океан, но за целта пак трябва да имат собствен атол като САЩ или Франция, а и контролно-измервателен комплекс. Иранците нямат нищо от изброеното. Теоретично може да се помъчат да купят отнякъде тия неща."

Но Бужински е съгласен, че Иран просто няма нужда от по-далекобойни ракети. "Те претендират за статута на регионална сила. Всичките им противници се намират в радиус 2000 до 2400 км. Това са Саудитска Арабия и Израел. Други явни противници нямат. Защо им е по-голям обсег?" - запита риторично експертът.

За Путин ще е по-лесно да преговаря с Тръмп

По повод планираното за сряда посещение на Владимир Путин в Техеран Кремъл информира, че руският президент предвижда дискусии за войната в Сирия и за сделката от 2015 г., дала възможност за уреждане на конфликта около иранската ядрена програма.

Миролюбивото обещание на аятолаха може би неслучайно прозвуча точно преди тази визита. То явно ще улесни Путин и в диалога с Израел, и в преговорите с президента на САЩ Доналд Тръмп, които може да се състоят в кулоарите на срещата на върха на АТИС във Виетнам. Лидерският форум е насрочен за периода 5-14 ноември.

Експерти напомнят също, че иранската ракетна програма дълги години осигуряваше на САЩ повод да оправдават строежа на обекти за ПРО в Централна Европа - Полша и Румъния. Изявлението на аятолаха би могло да лиши американците от този аргумент.

Бужински обаче е убеден, че в публичната сфера Вашингтон пак ще изразява недоверие към Техеран. А няма как да си представим, че иранците ще пуснат американски инспектори за проверки в ракетните си бази. Така че всеки ще си остане с мнението.

Аятолах Хаменей се опитва да скара ЕС с Америка

"Каквото и да става, според американците всички в Иран си мислят само как да ударят САЩ, затова имат нужда от ракета с обсег 10 хил. километра. Пълни глупости, но така стоят нещата. Американците постоянно обвиняват иранците, че развиват ракетни програми и създават заплаха, налагат им санкции, оттам идва и изявлението на Техеран", обясни нашият събеседник.

"Иранците може да пуснат в страната някакви международни наблюдатели, но това ще е чисто пропаганден похват - каза пред "Взгляд" израелският политолог Яков Кедми, оглавявал преди време тайната служба "Натив". - Те може да проектират ракети с всякакъв обсег, но да поставят на въоръжение само ракети с ограничен радиус на действие." Официално посоченият обсег от 2000 км обаче стига, за да ударят Израел, напомни експертът. "Изявлението на аятоллаха означава, че иранците искат да останат в рамките на предходните ракетни споразумения, опитват се да смекчат обвиненията, че застрашавали Израел", заяви той.

Обещанието на Хаменей обаче според него е насочено не толкова към Израел, който все едно едва ли ще повярва, колкото към Европа. "Иран отправя към ЕС сигнал, че няма вече и заплаха за общността, с което ограничава възможностите на Тръмп да въвлече Стария свят в конфронтацията с Иран", каза експертът.

"И ЕС вече ще заеме позиция, каквато му е изгодно. Види ли изгода да развива сегашните си отношения с Иран, той няма да изрази съмнения, че обещанията на Хаменей са искрени. Това изчерпва същността на европейската и на американската политика: те потвърждават изгодното за тях и си затварят очите за неизгодното", добави Кедми.

"Иран не е основният препъникамък в отношенията между Русия и САЩ. Русия обаче може да използва изявлението му в преговорите със САЩ, Европа и най-вече с Израел", резюмира той.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

77

Анонимен

преди 6 години

На Ким ракетите потръгнаха, след като получи двигатели от ... Юкреин! Там все още има добри ракетостроители от съвтско време - бюрото "Южное". Америкавците са бесни на своите подопечни! Сигурно ще предприемат нещо...

76

от снимките

преди 6 години

Информация такая обсеблени от иноземние пидали американские спец служби виновати за ядерние програми в Иран и КНДР..ползущт спец наркотици и ваксинации

75

Анонимен

преди 6 години

Те пак едни козовееее....и без това Путин е валад.

fallback