Снимка: БТА
fallback

Министър-председателят на Испания Мариано Рахой обяви тази вечер, че ще уволни регионалното правителство на Каталуния начело с премиера Карлес Пучдемон, като пълномощията му ще бъда поети от правителството в Мадрид, предаде Ройтерс.

След заседанието на своя кабинета Рахой каза още, че разпуска каталунския парламент и че началникът на каталунската полиция ще бъде отстранен. Премиерът на Испания добави, че ще инициира процедура по признаването за незаконна на приетата днес от каталунския парламент декларация за независимост на испанската автономна област.

По думите на Рахой в Каталуния ще има предсрочни регионални избори на 21 декември.

Oще по темата

По-рано днес регионалният парламент в Барселона прие решение за отделяне на Каталуния от Испания и създаването на независима и суверенна каталунска република. Броени минути по-късно испанският Сенат упълномощи правителството на премиера Рахой да наложи пряко управление на областта.

След заседание на испанския кабинет тази вечер министър-председателят обяви първите мерки, предприети в съответствие с решението на горната камара на парламента.

Тази сутрин Рахой каза пред сенаторите, че "извънредните мерки ще бъдат предприети, ако няма други възможни средства".

Редица европейски страни, сред които Белгия, Великобритания, Германия, Италия, Португалия и Франция, както и САЩ, заявиха, че няма да признаят независимостта на Каталуния.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Ko

преди 6 години

Каталуния е Испания.Няма никакво нарушение на човешките права или на самоопределение,това е автономна област която винаги е била в Испания.Шопите,власите ,помаците и тн. в България защо не се борят за независимост защо търпят тази тирания ,свобода за всички-после и по квартали ще се разделим.Мразя ги тия от Надежда.

21

Гepманистaн Убepалec

преди 6 години

Селските мутри в украйна имат покрепата на русия,северна корея на русия и китай, косовските престъпници на америка, ислямска държава на америка и саудитска арабия,кюрдите не е много ясно, вероятно европа,а каталунците само на българските анархокомунистчета.Даже на путин не му пука за "каталуния".Само ицата малко сбърка не трябваше да се обажда, щото се поизложи, ама пък то няма голямо значение.

20

Анонимен

преди 6 години

Западът трябва да спре да продава имоти на руснаци и да издава визи за руски граждани, защото те са в основата на подобни"революции"и са маша в ръцете на Путин срещу запада.САЩ, Англия, сега Испания, коя е следващата жертва на Путин?Санкциите срещу Русия трябва да се засилят и да продължат, докато тя стане нормална държава, дори ако трябва са минат 100 години.

fallback