Снимка: БТА
fallback

Испанският генерален прокурор възнамерява да повдигне обвинения в бунт срещу отговорните за гласуването в подкрепа на обявяването на независимост на Каталуния, предаде Асошиейтед прес, като се позова на прокуратурата.

Генералният прокурор проучва дали обвиненията да бъдат отправени само срещу каталунското правителство, включително премиера на автономната област Карлес Пучдемон и вицепремиера Ориол Жункерас, или да засягат също така членове на ръководството на каталунския парламент и депутати, заяви говорител на прокуратурата.

Oще по темата

По думите му обвиненията може да бъдат повдигнати още в понеделник. Испанското законодателство предвижда наказание до 25 години затвор за бунт, с по-леки присъди, ако бунтът не е довел до насилие.

Заради политическите сътресения в Испания курсът на еврото спрямо долара на извънборсовия валутен пазар днес се понижи с 0,55 на сто до 1,159 долара за евро, което е най-ниско равнище от 20 юли, предаде ТАСС.

Междувременно водещият индекс на Мадридската фондова борса Ibex-35 спадна с 2 на сто до 10 139,8 пункта след обявяването на резултатите от парламентарното гласуване в Каталуния.

По-рано регионалният парламент на Каталуния гласува и одобри резолюция за обявяване на независимост от Испания.
Впоследствие испанският Сенат пък одобри въвеждането на пряко управление в Каталуния.

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

46

Анонимен

преди 6 години

До redordeadПо твоята логика София спокойно може да поиска независимост от останалата България!Полицията е в правото си,този референдум е незаконен!Толкова ли е трудно да вдигнат обща стачка,и да спрат да работят,с искане за независимост!?Една седмица е достатъчна!И няма да има изпълнения и циркове!И целия свят ще разбере за какво става дума!Но кой знае защо,никой не се сеща,нали!?Щото сметките на пучдемона и щайката около него щяха да се объркат!Рахой се оказа слабак,и нищо повече!

45

redordead

преди 6 години

А според теб как да гласуват повече проценти, след като полицията им иззе бюлетинит и пребиваше хората? Според теб, нормално ли е в Испания да има 18 провинции и Барселона да дава 20% от приходите? То другият голям играч са баските, които също биха се отделили - тогава Испания ще стане на нво България като икономика...

44

Край

преди 6 години

Свободата не ще екзарх иска Караджата. И Априлското въстание е било незаконно. Ако наистина искат свобода - без кръв не могат да я имат.

fallback