Снимка: Reuters, архив
fallback

Русия обвини предвожданата от САЩ коалиция в Сирия, че с бомбардировките си е "заличила от лицето на света" град Ракка, предаде Ройтерс.

Според руското военно министерство Ракка е бил засипан с "бомбен килим" по подобие на разрушаването на германския град Дрезден от авиациите на САЩ и Великобритания през 1945 г. Затова сега Западът бързал спешно да предостави финансова помощ на Ракка, "за да заличи нагледните свидетелства за своите престъпления".

В изявление в Москва говорителят на руското министерство на отбраната генерал Игор Конашенков каза, че преди конфликта в Сирия в града са живеели около 200 000 души, а сега от тях са останали не повече от 45 000.

Макар че Русия приветства западните обещания за финансова помощ за възстановяването на Ракка, говорителят обърна внимание, че многобройни руски искания към Запада да предостави хуманитарна помощ на сирийски цивилни, пострадали от войната в други части на страната, са били отхвърляни в предишните години.

Оглавяваната от САЩ антиджихадистка коалиция твърди, че се стреми да избягва цивилни жертви при бомбардировките си срещу "Ислямска държава" както в Сирия, така и в Ирак, и разследва всяко обвинение в тази връзка. Тя неведнъж е отричала да има цивилни жертви при въздушните удари над Ракка, заявявайки, че целта й е "нула цивилни жертви", припомня Ройтерс.  

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

155

Анонимен

преди 6 години

то да беше само там, Сащ унищожиха една камара страни ...все около европа

154

всички знаят

преди 6 години

Русия е държава терорист(сваля пътнически самолети и избива цивилни) и окупатор. 140 народа са под руско иго.и интересно защо ли сирийския народ не посреща с цветя,хляб и сол "руските освободители"????

153

Анонимен

преди 6 години

До zzz,Виетнам, Лаос, Тайланд - райски места. Комунизма в Лаос ги е смачкал малко, и в сравнение с Тайланд се усеща колко са назад. Лаос е като селце, Виатнам е малко по-развит, но не могат да се мерят с Тайланд. Въпреки това културата и на трите е много интересна и независимо от управлението, човек има какво да научи. Препоръчвам на всеки да събере пари и вместо да ги даде за нов лаптоп или кола, да посети тези страни.

fallback