Снимка: БТА
fallback

Каталунският лидер Карлес Пучдемон определи действията на испанското правителство срещу Каталуния като "най-страшните нападения" от диктатурата на Франсиско Франко, предаде Ройтерс.

Oще по темата
"Това е нападение срещу демокрацията", каза Пучдемон, цитиран от ДПА.

Той изтъкна, че народът на Каталуния не може да приеме мерките, взети от испанското правителство.

Пучдемон заяви, че е поискал каталунският парламент да се събере, за да обсъди решението на Мадрид да задейства член 155 от конституцията, позволяващ да бъде ограничена автономията на областта.

Той обаче не препоръча изрично на местния парламент да гласува за едностранно обявяване на независимост.

По-рано днес испанският премиер Мариано Рахой обяви, че е задействан член 155 от конституцията.

Мадрид каза, че по този начин ще освободи от длъжност членовете на каталунското правителство и ще поиска да се състоят нови избори в Каталуния до 5 месеца. Правителственият план трябва да бъде одобрен от Сената. Гласуването е насрочено за 27 октомври. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

103

XAAXAXA

преди 6 години

Пучдемон :D: D верно ли така се казва тоя бе хахахахахаахах аман от демОни

102

Реалист

преди 6 години

Под турско владичество сме били умопомрачителните 500 г. , а под руско владичество само 45г. А сега де ? Ми ако предевят претенции ? Кой ще спечели?Руския език си го знаеме , ама тепърва да учиме турски, нещо не ми отъмва.

101

Реалист

преди 6 години

До относно кърджали 98 Аз знам само за Аляска че е закупена. Всички други земи са завладяни с оръжие включително и ние.В исторически план всяка държава би могла да има претенции към съседи. Ама нали тогава ще се избим?За това Пуч Демон на бесилото за назидание. Иначе ефекта на доминото.

fallback