Снимка: архив Reuters
fallback

Близкият до Ангела Меркел германски вътрешен министър Томас де Мезиер предизвика бурни реакции в страната, включително в собствената си партия, след като спомена възможността официално да се отбелязва мюсюлмански празник в Германия, предаде Франс прес.

Де Мезиер повдигна тази идея на предизборен митинг преди два дни, но тя бе енергично отхвърлена от съюзения с християндемократите на канцлерката баварски Християнсоциален съюз, пише БТА.

"Християнското ни наследство не подлежи на договаряне. И дума не може да става да се въведе мюсюлмански празник", заяви за в. "Билд" влиятелният представител на ХСС Александър Добринт.

"Не виждам убедителна причина" да се въвежда подобен празник, тъй като Германия по традиция е юдео-християнска, а не мюсюлманска страна, заяви за същия вестник член на Християндемократическия съюз на Меркел.

В някои места на Германия, "където живеят много мюсюлмани, защо да не се помисли и за въвеждане на неработен ден за отбелязването на мюсюлмански празник", заяви Де Мезиер на митинг в Долна Саксония. Там утре ще има регионални избори, които се очертават много оспорвани между консерваторите и социалдемократите.

Местният кандидат на ХДС незабавно заяви, че в никакъв случай не споделя мнението на министъра да се въведе неработен ден за мюсюлмански празник.

Самият Де Мезиер подчерта, че "нашите неработни дни са белязани от християнската традиция и това трябва да остане така", като същевременно заяви, че "е готов да обсъди неработни дни за мюсюлмански празници в някои провинции", обясни говорителка на вътрешното министерство.

Лидерът на социалдемократите Мартин Шулц пък реагира положително на идеята. "Трябва да се обмисли това предложение", заяви той днес за ДПА и дори се учуди, че то е направено от вътрешния министър, който по думите му е известен, че "в това отношение му липсва въображение".

В Германия живеят около 4,5 милиона мюсюлмани, много от тях от турски произход. Голяма част от над единия милион мигранти, които пристигнаха в страната през последните две години, също са мюсюлмани, отбелязва Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

130

JAS

преди 6 години

До До 53: като гледам положението в Kreuzberg, Belin, или Kоln и как там са се интегрирали точно турците, които са там вече почти 60 години, направо изпадам в транс пред оптимизма ти. Този Sci-Fi къде го видя? Кобра 11 със Симир ли?

129

anonimen

преди 6 години

Въпрос на време е Германия да се ислямизира както Франция, ама е виновна Меркел и политиците като нея, както и некадърните бюрократи в Брюксел.

128

Helleborus

преди 6 години

Християнството е система от ценности, която приложена заличава от света всяко насилие и дава пълна хармония помежду членовете. Човекът спира да взема, особено с измама и започва да дава. А получава в следствие на това, че и останалите правят същото. Подобна организация има в здравото човешко тяло. Болестта рак възниква, когато клетката променя функцията си. Не съществува друг обществен ред, който да е способен да хармонизира обществото, ако той не включва самосъзнание и интелектуално израстване

fallback