Джошуа и баща му. Снимка: Reuters
fallback

Освободеният канадски заложник Джошуа Бойл заяви, че афганистанската мрежа Хакани е убила малолетната му дъщеря, а съпругата му е била изнасилена, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

Бойл направи изявлението си рано тази сутрин, след като кацна в Канада със съпругата си Кейтлан Коулман, американска гражданка, и с трите им деца.

"Глупостта и злото на мрежата Хакани - те отвлякоха поклонник и бременната му съпруга, отишли да помогнат на обикновени селяни в районите, контролирани от талибаните в Афганистан - бяха надминати само от глупостта и злото да наредят убийството на дъщеря ми поради нееднократния ми отказ да приема предложение, което ми отправиха престъпните злодеи от мрежата Хакани", заяви Джошуа Бойл.
Той прочете предварително подготвен текст пред медиите, като едва се сдържаше да не заплаче.

Бойл съобщи, че поради отказа му съпругата му е била изнасилена от пазач, подпомаган от началника на охраната и надзираван от Абу Хаджар, командира на мрежата Хакани.

Освободеният заложник не разкри какво предложение е отказал, нито какво има предвид под "поклонник", предаде Ройтерс. Той обаче заяви, че убийството на дъщеря му и изнасилването на съпругата му през 2014 г., се потвърждават от резултатите от разследване, извършено миналата година от талибаните.

Бойл, който използваше официалното име на талибаните Ислямско емирство на Афганистан. "Ако е рекъл Бог, тази броеница от глупости ще бъде епитафа на мрежата Хакани", добави той.

Талибаните и мрежата Хакани имат общи цели, но са отделни организации с различна командна структура, отбелязва Ройтерс.

Коулман и Бойл бяха спасени в сряда, пет години след като бяха отвлечени от свързана с талибаните екстремистка мрежа при туристическо пътуване в Афганистан. Тогава Коулман беше бременна. Тя е родила четири деца в годините на пленничеството, отбелязва АП.

Правителствени служители съобщиха, че пакистанските сили за сигурност са извършили спасителната операция, базирайки се на разузнавателни данни, предоставени от САЩ.

По-рано Бойл заяви в писмено изявление за АП, че "Бог е дал на мен и семейството ми несравнима издръжливост и решителност".

Още докато освободеното семейство пътуваше, родителите на Коулман заявиха, че са щастливи от новината, но са сърдити на Бойл заради решението му да отведе дъщеря им в Афганистан.

Бойл заяви, че е бил в Афганистан, за да помогне "на най-пренебрегваното малцинство в света". Той уточни, че говори за "обикновените селяни в отдалечените територии в Афганистан, намиращи се под контрола на талибаните, където нито една неправителствена организация, нито един хуманитарен работник, нито едно правителство никога не са успявали да доставят необходимата помощ", предаде БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

anonimen

преди 6 години

Европа е новия близък изток за САЩ, скоро войната ще се води на европейска територия, заради политиците, които ни предадаха за милиарди.Но ще страдат и техните деца. ако не са разбрали.

26

Голям прос

преди 6 години

Някои хора нямат нужда от демокрация, пЛостак. Да направи ДНК профил на другите хлапета и ако не са негови, това ще му е помощта за която е отишъл. Да ги отгледа.

25

До 2

преди 6 години

Напълно сам съгласен с теб.

fallback