Снимка: архив Reuters
fallback

Китай изрази днес надежда, че иранската ядрена сделка ще остане непокътната, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че призивът е бил отправен, след като миналата седмица високопоставен представител на правителството на САЩ каза, че се очаква президентът Доналд Тръмп да изтегли страната от споразумението на 15 октомври. Според цитирания освен това Тръмп ще представи нова, по-конфронтационна стратегия към Иран.

Говорителката на китайското министерство на външните работи Хуа Чунин каза днес, че иранската ядрена сделка е добър пример за това как може да се разреши някакъв въпрос по мирен път чрез преговори. Този договор изигра положителна и важна роля за гарантиране на неразпространението на ядрените оръжия и за защитата на мира и стабилността в Близкия изток, отбеляза тя.

Oще по темата

"Надяваме се, че всеобхватното иранско ядрено споразумение ще продължи да се прилага по един убедителен начин", подчерта говорителката на китайското външно министерство.

Китай поддържа тесни икономически и дипломатически връзки с Иран и изигра съществена роля за договарянето на ядрената сделка през 2015 г., посочва Ройтерс. Ако президентът на САЩ обяви, че Иран не спазва своите задължения по споразумението, Конгресът ще има 60 дни, за да реши дали отново да му наложи санкции.

Възможността САЩ да се оттеглят от договора, подписан още от Великобритания, Германия, Франция, Китай и Русия, притеснява някои американски съюзници, отбелязва Ройтерс.ю

Иран обеща днес да даде "съкрушителен отговор", ако САЩ включат неговите елитни военни сили Корпус на гвардейците на Ислямската революция в своя списък на терористичните организации.

Това предупреждение е било отправено една седмица преди американският президент Доналд Тръмп да обяви окончателното си решение за иранската ядрена сделка.

Очаква се на 15 октомври Тръмп да каже, че Иран не се придържа към изискванията на международния договор, и да го анулира, както и да обяви елитния корпус за терористична организация.

"Надяваме се, че Съединените щати няма да допуснат тази стратегическа грешка. Ако го направят, иранската реакция ще бъде твърда, решителна и съкрушителен и САЩ ще трябва да понесат всички последици от това", заяви говорителят на иранското министерство на външните работи Бахрам Гасеми.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback