Снимка: БТА
fallback

Турската армия е стреляла тази сутрин от турска гранична територия, за да подкрепи атаките на бунтовниците от Свободната сирийска армия в сраженията за град Идлиб, съобщи турската телевизия НТВ, цитирайки военни източници.

Извършени са били 4 или 5 оръдейни атаки с оръдията, които са дислоцирани в граничния район Рейханлъ, окръг Хатай. Районът отстои на 45 км от Идлиб.

Оръдейната атака на турската армия има за цел да улесни напредването на бунтовниците в посока на провинция Идлиб, допълват военните източници.

Агенция Ройтерс съобщава, че джихадистката групировка "Тахрир аш Шам" е стреляла срещу турски булдозер, който отстранявал част от стената по границата, за да може турските военни и техника да преминат в Сирия. Турската артилерия отвърнала на огъня, съобщава Ройтерс, като се позовава на местен жител и бунтовник, намиращ се в зоната.

"Тахрир аш Шам" е част от бившия Фронт "Нусра", който до миналата година бе сирийският клон на Ал Каида, но промени името си и скъса формално връзка с движението, създадено от Осама бин Ладен. Тази групировка често се сражава редом с други бунтовнически групи, но от началото на тази година воюва срещу тях, тъй като се опитва да спечели контрол над района около Идлиб, пояснява Ройтерс.

Създаването на зона за сигурност край Идлиб бе договорено в Астана между Турция, Русия и Иран, но в споразумението не е включена групировката "Тахрир аш Шам" и бунтовниците от Свободната сирийска армия воюват и срещу нея.

Турските медии съобщават още, че през изминалата нощ са били дислоцирани нови 30 бронирани военни конвои с войници и оръдия в граничния район.

Вчера началникът на Генералния щаб на турската армия Хулуси Акар, заедно с командващия сухопътните сили Яшар Гюлер и командващият военновъздушните сили Хасан Кючюкяъз, са инспектирали армейските части, които се подготвят да преминат към Идлиб, според военните източници, цитирани от телевизия НТВ.
Шефът на турското разузнаване Хакан Фидан придружавал генералите при инспекцията им.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви вчера, че въоръжените сили на Турция са готови да се присъединят към операцията в сирийския град Идлиб, която започна опозиционната Свободна сирийска армия.

"Целта е да се създаде зона за сигурност, ние няма да допуснем създаването на терористичен коридор, който ще застраши сигурността на нашата страна", каза Ердоган, имайки предвид сирийските кюрдски Сили за защита на народа и  Кюрдската работническа партия (ПКК), които Анкара квалифицира като терористични групировки.

Ройтерс съобщи, че днес турски военни автомобили са навлезли в сирийската провинция Идлиб. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

122

Анонимен

преди 6 години

Видях го .бяхте заедно...Много ли те боля? Хахаха

121

Уйо

преди 6 години

Видях го .бяхте заедно .И сестрати беше с вас Много ли си отворен,***!!!!Който не яде сланина е *** !!!!

120

Анонимен

преди 6 години

На шведът Марселмюмюн в личната му карта пише българин. Хахаха

fallback