Снимка: архив, Reuters
fallback

Трима мъже, заклели се във вярност на "Ислямска държава", възнамерявали да устроят миналата година "нов 11 септември" в Ню Йорк чрез атентати с бомби и стрелби с голям брой жертви. Това заявиха американските власти, цитирани от ДПА.

При разговори в приложение за мобилни телефони мъжете заявили пред агент под прикритие на ФБР, представил се за привърженик на "Ислямска държава", че искали да извършат "терористични атентати като тези в Париж и Брюксел".

Двама от тях проучвали множество места и събития във и около Ню Йорк като потенциални мишени, сред които площад "Таймс скуеър" и места за провеждане на концерти.

Деветнайсетгодишният канадски гражданин Абдулрахман ел Бахнасауи закупил експлозиви за атаките и през май 2016 г. бил арестуван от ФБР, след като пристигнал в САЩ. Признал се за виновен в тероризъм и очаква присъда.

Пред агента под прикритие Бахнасауи казал, че "на тези американци им трябва атентат", както и че искал да устрои "нов 11 септември". Той също така изпратил на агента снимка на "Таймс скуеър", посочвайки: "Сериозно, трябва ни кола бомба на Таймс скуеър. Виж тези тълпи от хора!"

По отношение на плана за атака срещу места за провеждане на концерти Бахнасауи казал: "Просто влизаме с оръжие в ръка. Така го направиха момчетата от Париж".

Талха Харун, 19-годишен американец, който планирал да пристигне в Ню Йорк за атаките, бил арестуван в Пакистан, където очаква екстрадиция в САЩ.

Третият мъж, 37-годишният филипински гражданин Ръсел Салк, който пратил пари в САЩ, за да финансира атаките, бил арестуван във Филипините и също очаква екстрадиция.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

Анонимен

преди 6 години

А стига бе краварчета!Вземете,че приказвайте тези тъпотии на краварските си отрочета!Такова "взривяване" като на 11.9 е възможно само при много добра организация и координация на специални служби от държавно ниво,каквото си беше и 11.9!

24

Анонимен

преди 6 години

NISCHTO KRAVARITE NOV SCHTE SI SPRETNAT

23

САЩ да проверят

преди 6 години

Да се докладва писмено след заклеване за истинските извършители на нагло престъпната диверсия на 11.09.2001 година.Веднага след използване на зомбиращо оръжие срещу Египетски боинг около ЛОнг Айланд 1999 година Съобщихме писмено..Чрез зомби пиво отровиха милиони в Киев и направиха нагъл нарко преврат.Застрашиха стотици милиони с ядрен холокост..Извършителите са снимани от няколко камери по време на атаките срещу Ню Йорк и..Риска е огромен ..има данни за обсебване на спец служби с нова техника

fallback