Снимка: Reuters
fallback

Английският писател Казуо Ишигуро е новият носител на Нобеловата награда за литература

Отличието му се присъжда за "романите, които с голяма емоционална сила разкриват бездната, разтваряща се пред илюзорното ни чувство за връзка със света", пише БТА.

"Ишигуро е блестящ писател, развил собствена естетика на романа. Той е велик художник на словото, който обединява Джейн Остин и Франц Кафка", каза  постоянният секретар на Шведската академия Сара Даниус.

"Това е голяма чест за мен, най-вече за това, че вървя по стъпките на най-великите автори преди мен. Едно невероятно признание!", каза Ишигуро, научавайки новината.

Неговият Нобел потвърждава смазващата доминация на англоезичните автори. От тях 29 са англоезични, срещу само 14 франкофонски, изчисли агенция "Франс прес".

Казуо Ишигуро е роден през 1954 г. в Нагасаки, Япония, но от 1960 г. живее със семейството си в Лондон. Той посещава родината си едва като възрастен. В края на 70-те години на миналия век Ишигуро завършва университета на Кент с диплома по английски език и философия.

След това продължава обучението си по белетристика в университета на Източна Англия.

Първата книга на автора е "Още веднъж в Нагасаки" (A Pale View of Hills), публикувана през 1982 година.

Вторият му роман е "Художник на изменчивия свят" от 1986 г.

И в двете му творби действието се развива в Нагасаки няколко години след края на Втората световна война. Още тук са разработени любимите теми на автора - паметта, времето и разочарованието.

Те са особено силно изразени в най-известния му роман "Остатъкът от деня" от 1989 година, който бе екранизиран с участието на Антъни Хопкинс, превъплътил се във вманиачения прислужник Стивънс.

Творческият почерк на Ишигуро се характеризира с пестеливост, независимо от това какво се случва. В по-новите му творби се появяват фантастични сюжети.

Нобеловият лауреат има 4 номинации за награда "Ман Букър", като печели отличието веднъж за "Остатъкът от деня".

Също така той печели награда "Уитбред" за "Художник на изменчивия свят". Носител е на Ордена на Британската империя и на френския Орден на изкуството и литературата.

През 2008 година сп. "Тайм" го нарежда сред 50-те най-велики британски писатели след 1945 година. Романът "Никога не ме оставяй" е включен в списъка на стоте най-велики романи на английски език, написани след 1923 година, изготвен от сп. "Тайм".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Анонимен

преди 6 години

До ...Защото си долен интригант, за това :)

3

...

преди 6 години

Значи това е японец писал на англииски и това прави англоезичните "победи" при оскарите повече от фанкофонските! Добре де тогава един такъв "глупав" въпрос ако същите тези романи бяха написани на японски или хинду щяха ли да вземат нобелова награда!? Щото си мисля, че може да има и по-добри писатели, но просто техните разкази романи и прочие излиат в някой китайски или индийски вестник и ги четът само около 20 - 30 милиона жители на съответното село!

2

А

преди 6 години

"Първата книга на автора е "Още веднъж в Нагасаки" (A Pale View of Hills), публикувана през 1982 година."Да му е честита!

fallback