Снимка: архив, Reuters
fallback

Руската Федерална служба за сигурност арестува на 30 септември в Москва членовете на спяща клетка на терористичната групировка "Ислямска държава", подготвяли атентати на оживени места и на транспортни обекти. Това съобщи за ТАСС пресцентърът на ФСС, предаде агенцията.

Всички членове на клетката са заловени. У тях и в жилищата им са открити и конфискувани две готови за задействане самоделни взривни устройства с голяма мощност, части за направа на още бомби, пистолети, гранати и средства за свръзка.

Дейността на клетката е била ръководена от "чуждестранни емисари". Тя е включвала руски граждани от Северен Кавказ, споделящи идеята за "насилствено обединяване на всички мюсюлмани с оглед създаване на т. нар. световен ислямски халифат", информира пресцентърът.

ФСС посочва, че не съобщава други данни за заловените в интерес на следствието. Очаква се те да бъдат обвинени в незаконно изготвяне на експлозиви, организиране и участие в терористична дейност.

Руските власти съобщават редовно, че са осуетили замисляни атентати в страната. През август например бе съобщено за ареста на четирима предполагаеми членове на ИД, които планирали самоубийствени атентати в молове и по транспортни обекти в Москва, напомня Франс прес.

През юли ФСС заяви, че е арестувала в Москва 7 души от Средна Азия, обвинени, че са подготвяли атентати в Санкт Петербург.

След като се намеси с военна сила в сирийския конфликт преди година, Русия - съюзничка на Дамаск, бе заплашена с отмъщение от ИД и от сирийския клон на Ал Кайда, групировката Тахрир аш Шам (бивш Фронт Ан Нусра).

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

111

преди 6 години

Колкото ни интерсува какво се случва в Нигерия...толкова ни интерсува какво се случва и в Русия.Не ни занимавайте със страните от третия свят.

16

Анонимен

преди 6 години

"Това съобщи за ТАСС пресцентърът на ФСС, предаде агенцията."С наближаване на изборите за президент в империята на злото, КГБ кликата продуцира все по-често фейк`ове за "спящи клетки" на "чуждестранни емисари" !

15

vlady

преди 6 години

До БерлинБасаев беше убит, единственият оцелял от терористите в Беслан Нурпаши Кулаев се радва на луксозен all-inclusive в Полярната Сова с всички екстри - заемане на изходна позиция, редовни доклади, решетки и т.н.

fallback