Снимка: архив, Reuters

Хакери, намиращи се в Русия, помагат на властите в Каталуния да поддържат сайта на референдума за независимост на автономната испанска област, насрочен на 1 октомври, но забранен от Мадрид. Това твърди в. "Ел Паис", като се позовава на националната полиция, предаде ТАСС.

По данни на вестника за властите на пиренейското кралство е по-лесно да открият хакер, който работи на територията на ЕС. Русия и Евросъюзът нямат и спогодби в сферата на дигиталното законодателство.

До момента полицията вече е закрила над 140 страници, свързани с референдума. Закрит бе и първият официален сайт, посветен на плебисцита, но каталунските власти създадоха два нови, действайки от Великобритания и Люксембург. Със съдебни решения незабавно бяха закрити и те. Тогава хакери, работещи за регионалното ръководство, клонираха интернет страницата и активираха нови адреси в Европа, пише вестникът. Сегашният домейн според него е създаден с действия от територията на Русия и Централна Азия.

Изданието изтъква, че закриването на страница, съществуваща в чужбина, е продължителен процес, тъй като изисква изпращане на съдебна заповед до полицията на друга държава, която първо трябва да направи съответната преценка.

Испанската полиция е отказала да коментира за ТАСС тази информация.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase