Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия обяви нова схема за прием на бежанци от Африка, чрез която за 2 години в Европа трябва да бъдат взети поне 50 000 души, нуждаещи се от международна закрила.

"Европа трябва да покаже, че може да споделя солидарността с държави в нужда, особено в Африка, и че не оставя хора, които се нуждаят от закрила, да рискуват от живота си или да го дават в ръцете на трафикантите", заяви еврокомисарят за миграцията Димитрис Аврамопулос.

Схемата е доброволна, а за всеки новоприет правителствата на страните членки ще получават от европейския бюджет по 10 000 евро. Общо заделените пари за това са 500 милиона евро, а държавите, от които ще се вземат мигранти с предимство, са Либия, Египет, Нигер, Судан, Чад и Етиопия.

Предложението идва в отговор на апела на ООН за приемането на 40 000 души, за да се стабилизират световните миграционни процеси, да се облекчи положението на някои африкански държави, които стоят на техния път и да се подобрят условията за мигрантите в лагерите в Африка.

По данни на Европейската комисия в момента 65 000 души по цял свят се нуждаят от закрила заради преследване в собствените им държави.

Освен с международната солидарност Еврокомисията обясни инициативата си и с недостига на работна ръка в Европа и призова правителствата да решават "с разум и гъвкавост" дали да вземат мигранти от Африка.

Според Комисията вече са постъпили заявки за приемане на 14 000 души срещу заплащане по друг призив, отправен през лятото, който ще бъде обединен с новата схема.

Досега в ЕС от лагерите около Сирия са приети 23 000 бежанци срещу заплащане, но България не е сред държавите, възползвали се от възможността, предвидена със сделката за спиране на миграцията с Турция.

Освен това Комисията насърчава държавите членки да създадат схеми за частно спонсориране, позволяващи на частни групи или на организации на гражданското общество да организират и финансират презаселвания съгласно националното законодателство.

Едновременно с приемането на нови имигранти, Брюксел призова страните членки да правят повече за връщането у дома им на онези от тях, които нямат право на закрила в Европа. Сега само 36% от издаваните решения за репатриране се изпълняват на практика.

Еврокомисията съобщи, че миграционният натиск през Гърция и Италия напоследък е значително намалял, но предупреди за засилване на трафика през Испания и през румънския бряг на Черно море.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase