Снимка: Reuters
fallback

Повече от 90 процента от гласоподавателите са казали, че подкрепят независимостта на региона Иракски Кюрдистан, показват първи резултати, оповестени от избирателната комисия в Ербил късно снощи, предаде ДПА.

Избирателната активност на вчерашния вот е била над 72 процента, добави комисията. Окончателните резултати от референдума се очакват до три дни.

След гласуването кюрди празнуваха до късно през нощта по улиците на Ербил, столицата на Иракски Кюрдистан, където се чуваха автомобилни клаксони, развяваха се кюрдски знамена и гърмяха фойерверки.

Oще по темата

Правителството на Ирак няма да води преговори с регионалното правителство в Иракски Кюрдистан за резултатите от "противоконституционния" референдум за независимост, заяви междувременно премиерът Хайдер ал Абади, цитиран от Ройтерс.

"Ние не сме готови да обсъждаме или да водим диалог за резултатите от референдума защото той е противоконституционен", каза Абади в реч, излъчена снощи по телевизията.

Президентът на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани казва, че референдумът не е обвързващ и целта му е да даде на неговото правителство мандат да преговаря с Багдад и съседните страни за отцепването от Ирак на контролирания от кюрди район.

Съединените щати са "дълбоко разочаровани" заради произвеждането на вчерашния референдум за независимост на Иракски Кюрдистан, който според комюнике на Държавния департамент "ще увеличи нестабилността и трудностите" в региона, предаде Франс прес.

"САЩ са дълбоко разочаровани от решението на регионалното правителство на Кюрдистан да произведе едностранен референдум за независимост, включително в зоните, намиращи се извън Иракски Кюрдистан", каза Държавният департамент.

"Историческите отношения между САЩ и народа на региона Иракски Кюрдистан няма да се променят след необвързващия референдум, но смятаме, че този етап ще увеличи нестабилността и трудностите за региона Кюрдистан и неговите жители", се казва в изявлението.

Той "ще усложни много отношенията на регионалното правителство на Кюрдистан с иракското правителство и съседните държави", смята външнополитическото ведомство, според което екстремистки групировки като "Ислямска държава" ще се възползват от нестабилността и разногласията, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

77

Анонимен

преди 6 години

туркмените и арабите в тези области бойкотираха референдума и отказаха да гласуват избирателната активност е била 47% следователно мнозинството не иска отделяне като самостоятелна държава

76

Анонимен

преди 6 години

терористи!

75

Анадолски

преди 6 години

А и последно да добавя...Забелязахте ли на снимката...на земята какво са сложили...снимката на Абдуллах Йоджалан!!! :-) :-) :-)

fallback