Доналд Тръмп. Снимка: архив, Ройтерс

Пентагонът ще представи на президента на САЩ Доналд Тръмп варианти за противодействие на Северна Корея, ако провокациите от страна на Пхенян продължат, съобщиха Ройтерс и ТАСС.

По-рано днес севернокорейският външен министър И Йон-хо заяви, че Тръмп е обявил война на страната му и че Пхенян си запазва правото да сваля бомбардировачи на САЩ, дори ако те не са в нейното въздушно пространство, припомня Ройтерс.

"В светлината на обявената от Тръмп война всички опции ще бъдат на масата за подготовка на операциите на върховното ръководство на Корейската народнодемократична република", заяви министърът, преди да напусне Ню Йорк, където беше за годишната сесия на Общото събрание на ООН.

"Ако Северна Корея не прекрати провокативните си действия, ние гарантираме, че на президента ще бъдат предложени варианти за действия, които ще позволят да се справим със Северна Корея", заяви говорителят на Пентагона полковник Робърт Манинг.

Белият дом окачестви като "абсурдни" твърденията на севернокорейския външен министър. "Не сме обявили война на Северна Корея. Да се твърди подобно нещо е абсурдно", заяви пред репортери говорителката на Белия дом Сара Сандърс, цитирана от Ройтерс. (БТА)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase