Снимка: Reuters

Полша и Унгария смятат за правилен отказа си да приемат бежанци от пристигналите в Европейския съюз незаконни мигранти в интерес на сигурността на гражданите си, заяви полският премиер Беата Шидло, цитирана от БТА, на обща пресконференция във Варшава с унгарския си колега Виктор Орбан.

Двамата лидери заявиха, че ще продължат да се придържат към антимигрантската си политика въпреки предупрежденията на ЕС за санкции, посочва Асошиейтед прес.

В Европа настъпи нова ситуация. Ясно се вижда, че страните са се разделили на две групи: държави с мигранти, въвели квоти за имигрантите, и такива, кои искат да решават демографските си проблеми чрез подкрепа за семействата и развитие на икономиката, отбеляза унгарският премиер. Бъдещето ще зависи от това как ще се договорят тези две групи, добави той.

ЕС ще трябва да приеме факта че нито Унгария, нито Полша искат да станат "имигрантски страни", заяви Орбан след срещата си с Шидло. "Ние търсим други решения и искаме позицията ни да бъде уважавана", подчерта той.

В Полша Орбан се срещна също с водача на управляващата партия "Право и справедливост" Ярослав Качински.

Коментари Напиши коментар

22

Lan

преди 4 години

26Че кой не иска полски емигранти! И на нас добре ни биха дошли...но жалкото е, че не ни избират за дестинация! Виж тази маса, която сега се носи в Европа, никой не я иска...

21

Анонимен

преди 4 години

До хм. А ти какво очакваш. До си търсим сметка за събития преди 100 или хиляда години. Че само тук на балканите, ще трябва да се избием. Слаби държави били, колонизирали ги. Така е реда от поне 5000 години насам.

20

Анонимен

преди 4 години

Поляците наводниха света с емигранти, ама сега да видят, какви хубаво е.