Снимка: Reuters
fallback

Централната власт в Испания показва тоталитарно отношение с арестите на високопоставени представители на регионалната изпълнителна власт на провинция Каталуния, заяви регионалният премиер Карлес Пучдемон, цитиран от Асошиейтед прес.

Той обаче обеща, че референдумът за независимост ще се състои въпреки решението на съда, който го обяви за нелегитимен, съобщи БТА.

Oще по темата

Пучдемон и членове на каталунското правителство направиха публично изявление след арестите, извършени от испанската Гражданска гвардия. Сред 13-те задържани е високопоставен служител, управляващ икономическите въпроси на региона.

Според Пучдемон полицейската операция е незаконна и има за цел да попречи на каталунците да гласуват на 1 октомври.

"Централната власт "де факто прекрати временно автономията на Каталуния и наложи режим на извънредно положение", заяви регионалният премиер. Той обвини правителството в Мадрид в нарушаване на основните права.

Преди няколко дни правителството на Мариано Рахой замрази финансите на Каталуния и разпореди ареста на 13 високопоставени служители на провинцията, припомня Франс прес.

Пучдемон обвини испанските власти, че редовно привикват каталунски кметове на разпит в полицията с цел да им окажат натиск, предаде ТАСС.

"Правителството на Каталуния стана жертва на координирана агресия от страна на полицейските сили на испанското вътрешно министерство", посочва той на официалната страница на каталунското правителство в Туитър.

В момента в центъра на Барселона са се събрали около 2000 протестиращи против действията на Мадрид. Те скандират "Ние ще гласуваме" и държат плакати с надпис "Нека цяла Европа да види!"

На 6 септември парламентът на Каталуния одобри закон за свикване на референдум за независимост на провинцията, който Мадрид обяви за нелегитимен.

Испанската Гражданска гвардия е иззела около 10 милиона бюлетини, предназначени за гласуването на референдума за каталунската независимост, съобщава в. "Периодико". Те са били открити при обиск в печатница в каталунското селище Бигес-и-Риелс. Задържани са и двама служители на печатницата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

КЪНЧО

преди 6 години

До Иво СтанковИмената ,Иво Станков...и КЪНЧО са еднакво анонимни тук.

26

КЬНЧО

преди 6 години

До До автораА защо не се отдели Източна Румелия от БЪЛГАРИЯ?

25

Тттт

преди 6 години

Чудно ми е какви ще са коментарите на защитниците на отделянето на Каталуния ,ако утре Кърджали и Хасково поискат да се отделят от България!!

fallback