Бярни Бенедиктсон. Снимка: архив, Reuters
fallback

Исландците се готвят за нови избори, след като скандал със сексуално престъпление, свързан с министър-председателя, доведе до разпадане на трипартийната правителствена коалиция, която бе формирана само преди осем месеца, съобщи ДПА.

Нови избори бяха предложени за 4 ноември, като тази дата трябва да бъде одобрена от парламента, след като президентът Гудни Йоханесон прие вчера оставката на премиера Бярни Бенедиктсон.

Исландската партия "Светло бъдеще" съобщи в нощта срещу петък, че се оттегля от управляващата коалиция и обвини консервативната Партия на независимостта, че се опитва да потули скандала.

Бащата на премиера Бенедикт Свейнсон написал писмо на правосъдния министър с молба да се изчисти съдебното досие на мъж, осъден на пет и половина години затвор през 2004 г. за сексуални посегателства срещу непълнолетната си доведена дъщеря.

Свейнсон се извини за поведението си и каза, че писмото е било написано от престъпника и че той само го е подписал.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

ЕС

преди 6 години

БГ законодателството е синхронизирано с това на ЕС .НЯМА закон който квалифицира Престъпление като Педофилия , Хомосексуализъм , Некрофилия , Изнасилване , Убийство , Кражба .Има Закон за защита на Престъпници и Убийци .

4

Анонимен

преди 6 години

До: номер 4Недей да пишеш лъжи! Педофилията никога не е била декриминализирана и никога няма да бъде!Точно обратното - в повечето европейски държави са криминализирали даже лекото шамарче зад врата на детето, тоя седнал тук да ми говори за педофилия!!!

3

Анонимен

преди 6 години

Педофилията в семейството е често срещано явление всред европейските народи. Скандинавците, италианците, французите, дори германци и австрийци. Особено тези, които са се женели по кръвна роднинска линия, тези държави са най - извратени.

fallback