Снимка: Facebook

Родителите на самоубил се турски младеж искат смъртта му да бъде разследвана, тъй като според тях тя е следствие от онлайн играта "Син кит", съобщава "Хюриет дейли нюз".

Студентът Еврим Мертин се е самоубил на 5 август. Неговите родители разказали пред властите, че той е играел на опасната игра и че поведението му преди самоубийството се е променило значително.

Руската игра "Син кит" има 50 нива и предполага изпълнение от участника на задачи, които получава от "надзорник" или "ментор". Този ментор дава поръченията, а участникът трябва да докаже, че ги е изпълнил, като изпрати снимка или клип.

Поръченията, които се изпълняват в продължение на 50 дни, се отнасят до самонараняване, слушане на песни със самоубийствени послания, систематично будене в 4.20 ч., гледане на филми или видеоклипове с ужаси, изкачване на високи сгради, мостове, изолация от обществото.

Според психолози крайната цел е играчът да изгуби вяра в себе си и да стигне до самоубийство.

В потвърждение на това, че младежът е действал съобразно поръченията в играта "Син кит", адвокатът на семейството посочи, че преди самоубийството по краката на Мертин е имало наранявания с бръснарско ножче и червени белези по врата му, вероятно от пристягане с въже.

Прокуратурата в Анкара е започнала разследване по случая след внесена от семейството жалба, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase