Снимка: Reuters

Русия прави равносметка след вчерашния Единен ден за гласуване. Избрани са вече губернатори в 16 региона, шест регионални парламента, голям брой общински органи.

Руски медии посочват, че кампанията като цяло не е предизвикала интерес у електората. И почти навсякъде печели партията на властта - "Единна Русия".

"Основен резултат от изборите бе рекордно ниската активност. Но това не попречи да победят кандидатите на властта", констатира "Ведомости", цитиран от Би Би Си.

Още по темата

В някои субекти на федерацията активността не бе много ниска, но те са по-скоро изключение, коментира "Независимая газета". Тази толкова "мизерна" избирателна активност може зле да повлияе на предстоящите напролет президентски избори в Русия, допуска вестникът.

"Ако и там не се получи никаква интрига, ще дойдат по-малко избиратели, отколкото се полага по традиция - 65-70 на сто", предрича той. Това няма да лиши победителя в президентския вот от формална легитимност, но ще е сериозен удар по моралния компонент на тази формална легитимност, пише "Независимая газета".

Победата на повечето кандидати от "Единна Русия" в местните избори бе неизбежна поради липсата на силни конкуренти от опозицията, пише "Комерсант". Изданието добавя: "Губернаторите, спечелили със смазващо мнозинство, предстои да докажат авторитета си на място, като постигнат през 2018 г. същите резултати за основния кандидат-президент".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase