Снимка: Reuters, архив

Бившият губернатор на украинската Одеска област и бивш грузински президент Михаил Саакашвили заяви, че на ГКПП "Краковец" може да има провокации, и реши да мине полско-украинската граница с влак. Това съобщи днес партията му "Движение на новите сили", предаде ТАСС.

Още по темата

"На границата са се събрали няколко хиляди души, които се обявяват срещу произвола и опитите за създаване на диктатура в Украйна. Там обаче има и провокатори, затова взехме решение, за да избегнем провокации, да минем границата с влак "Интерсити", сега пътуваме натам", каза Саакашвили пред журналисти на гара Пшемишъл.

Живеещ днес в изгнание, Саакашвили се готви за завръщане в Украйна, където ще се опита да си върне украинското гражданство, отнето от президента Петро Порошенко. Той пътува заедно с жена си и своя 11-годишен син, пояснява Франс прес.

Четирийсет и деветгодишният Саакашвили се очакваше да пристигне на полско-украинската граница с кола. Тбилиси обаче е изпратил до Киев искане за екстрадиция на грузинския политик.

Той получи подкрепа от бившата украинска премиерка Юлия Тимошенко, пристигнала да го посрещне в Жешув, Югоизточна Полша. Тя заяви, че го придружава, "защото е бил третиран несправедливо с отнемането на украинското му гражданство".

 "Тук защитаваме и Украйна от криминалната диктатура", добави тя. "Ще браним Михаил, но ще браним и Украйна", увери Тимошенко, като сравни днешната ситуация в Украйна с времената на проруския президент Виктор Янукович.

Саакашвили заяви днес, че "стотици бабаити са мобилизирани от украинското правителство", за да възпират "хилядите" негови симпатизанти, дошли да го посрещнат на границата. Това доказва, че правителството в Киев "е в паника", добави Саакашвили; после изтъкна, че "не иска да свали президента Порошенко", а само да защити правата си.

Ден преди Саакашвили да пристигне на ГКПП "Краковец", негови привърженици разпънаха там палатков лагер - над 1000 души с 300 палатки, с украински и грузински знамена в ръце. Там има негови партийни съратници, обществени дейци и хора от други политически сили в двете страни.

Заради акцията в подкрепа на Саакашвили на границата се образува опашка от около 200 автомобила. Не се мина и без инциденти. Неколцина въоръжени с камуфлажно облекло се опитаха да възпрепятстват симпатизантите му, но полицията им попречи. Полицаи прекратиха и акцията на активистка от движението "Фемен", появила се сред множеството с портрети на Саакашвили и Порошенко.

Бившият одески губернатор все още се кани да представи на границата украинския си паспорт, но властите в тази страна може да не го признаят за валиден, прогнозира АФП. Той припомни пред журналисти, че е прекарал в Украйна 14 години и е участвал в два проевропейски протеста на Майдана, после в борбата с корупцията като губернатор на Одеса от 2015 г.

През същата година той получи и украинско гражданство, заради което изгуби грузинското, тъй като Тбилиси не признава двойното гражданство.

Според него служители от Върховния комисариат на ООН за бежанците са му потвърдили, че е "лице без гражданство" в Украйна, съответно има право да се намира в тази страна, за да обжалва решението за отнемане на гражданството й, взето от Порошенко през юли, докато Саакашвили е бил в САЩ.

Киев обясни това решение с "неточните данни в молбата за предоставяне на гражданство". Отношенията на Саакашвили с украинските власти се влошиха, след като през ноември той подаде оставка от губернаторския пост с мотива, че среща трудности в борбата с корупцията.

Харизматичен реформатор, дошъл на власт в Грузия след "революцията на розите" от 2008 г., Саакашвили управлява тази страна близо десетилетие. Критикуван заради авторитарния си стил и най-вече заради безславната война с Русия през 2008 г., той е издирван днес от грузинското правосъдие за "злоупотреба с власт", но твърди, че това обвинение е политически мотивирано.

Саакашвили заявява, че е решен да се върне в Украйна, да участва в избори и да продължи борбата за реформи.

Той изтъкна във Варшава, че Украйна "дава заден ход" в реформите, като "потиска действията, насочени срещу корупцията", напомня АФП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase