Снимка: Reuters

Президентът на САЩ предложи да е посредник за решаване на кризата в Залива, предизвикана от скъсването на дипломатическите отношения на Саудитска Арабия и нейни съюзници с Катар в началото на юни, предаде Франс прес.

"Готов съм да посреднича. Мисля, че това е нещо, което ще бъде решено по съвсем прост начин", каза Тръмп след среща във Вашингтон с емира на Кувейт шейх Сабах ал Ахмад ал Джабер ас Сабах.

На 5 юни Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет, последвани от някои други страни, прекъснаха дипломатическите си отношения с Катар, обвинявайки го, че твърде много се е сближил с шиитски Иран, големия регионален съперник на сунитска Саудитска Арабия, и че подкрепя тероризма.

Те наложиха на Катар безпрецедентни санкции, включително блокада по море, въздух и суша.

Катар отхвърля обвиненията и заявява, че тези страни се опитват да посегнат на суверенитета му.

Опитът на Кувейт за регионално посредничество в момента е в задънена улица.

"Казах на емира, че ако мога, ще помогна с ОАЕ и Саудитска Арабия, с която съм в чудесни отношения. Ако мога да посреднича между Катар и ОАЕ и Саудитска Арабия, съм готов да го направя и мисля, че бихме постигнали споразумение доста бързо", заяви Тръмп.

"Кувейт наистина бе на предна линия за решаване на ситуацията и ние наистина оценяваме това. Смятам, че тя ще бъде решена, а ако не бъде, ще бъда посредник тук в Белия дом. Ще се разберем много бързо. Мисля, че ще постигнем решение", добави президентът на САЩ.

Тръмп също така похвали Кувейт за "критично важния му принос за регионалната стабилност" и прикани страните по кризата в Залива да подкрепят инициативата на емира, предаде Асошиейтед прес.

Тръмп заяви, че всички замесени страни са важни партньори в борбата срещу групировката "Ислямска държава".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase